Fyra lag tog klivet upp

Med Vallentuna BK:s gruppseger i division 3-kvalet fullbordades kommunens mest framgångsrika fotbollsår någonsin.

Fyra herrlag spelar högre upp i serierna 2013 än i år.

I lördags återvände VBK till division 3 via 4–3 mot Dalhem. Segermålet, Emil Hedséns tredje för dagen, kom i 87:e minuten och skapade jubel bland de 16 spelare och tre ledare som kunde åka till Gotland.

Segern var lagets tredje i kvalet. Tränaren Stefan Karlsson var glad över att man nu slapp räkning av målskillnad och inbördes möten.

– Verkligen skönt. Killarna har kämpat med det mentala. Inför näst sista seriematchen, mot Enebyberg, kom tankarna på att vi kunde överta serieledningen. Det blev ett nytt läge, vilket vi inte hanterade bra.

Revanschen kom direkt. Det blev seger över Vaxholm i sista seriematchen, liksom i de inledande kvalsegrarna mot Ängby och Ärentuna.

I lördags blev det dock nytt nervsprattel. Gutarna gjorde 1–0 och hade 2–1 i paus.

– Ofta har killarna löst paussnacket. Nu behövde de hjälp med att få i gång det. Det var nervöst, säger Stefan Karlsson.

Resten blev Emil Hedsén slutsignatur på ett enastående år. Med hattrick i andra halvlek landade han på 41 mål i serie- och kvalspel.

Han firade succén på ett annat sätt än laget, som gick ut och festade efter hemkomsten.

– Jag åkte till farmors grav vid Danderyds kyrka och tände ett ljus. Det kändes bra och blev mitt lugna firande.

– Hela laget har gjort en bra säsong, fortsätter han.

VBK:s kvalseger var fjärde succén för herrfotbollen i Vallentuna. Snabbast var Brottby med avancemanget upp i femman. Sedan följde Markim Orkestas reservlag och Kåre med att lämna sjuan.

Kåre-tränaren Ulf Lyfors är imponerad, men hade gärna sett ett mönster – att det var samarbeten mellan föreningarna som nu gett resultat.

– Tyvärr är det en tillfällighet att fyra lag går upp samma säsong. Klubbarna håller på sitt, trots att det borde finnas samarbeten som bygger bredd och topp. Bra insatser är det hur som helst, säger Ulf Lyfors.

Som nykomling grejade Moif förnyat kontrakt i fyran, dessutom vann reservlaget sjuan och tog med sig Kåre upp en division.

– Moif och Kåre har ett samarbete som gagnat trupperna. Det här är kul och jag tror framgångarna bottnar i ett ökat intresse för att spela seniorfotboll i Vallentuna. Befolkningsökningen borde bidra, säger David Bergqvist, tränare för Moif.

Liksom sin namne i Brottby, Björn Bergqvist, tror David att konstgräsplanerna på Vallentuna IP har ökat fotbollskvalitén.

– Med den anläggningen ska vi kunna bli ännu bättre, säger Björn Bergqvist.