ANNONS

Spelare stängs av för skallning

Jamil Yousef från Järfälla blev skallad när han dömde en fotbollsmatch på Tallbohovs IP. Domen för FC Etehad-spelaren blev fyra månaders avstängning.
Jamil Yousef från Järfälla blev skallad när han dömde en fotbollsmatch på Tallbohovs IP. Domen för FC Etehad-spelaren blev fyra månaders avstängning.
Domaren Jamil Yousef visade ut en spelare i en division 7-match i Järfälla nyligen och blev skallad. Nu stängs en FC Etehad-spelare av i fyra månader, hans lagkamrat i tre veckor. Dessutom får en ledare 1000 kronor i böter.
ANNONS

Domaren Jamil Yousef, 20, blev skallad när han dömde en division 7-match mellan FC Etehad och Bro IK på Tallbohovs IP nyligen.

Attacken kom i anslutning till en utvisning.

Som Lokaltidningen Mitt i har berättat funderade Jamil Yousef på att sluta som fotbollsdomare, men ändrade sig: ”Om jag lägger ner nu, då har våldet vunnit”, sa han till Mitt i Järfälla.

Nu har Stockholms Fotbollförbunds dom kommit.

Den spelare som skallade Jamil Yousef stängs av i fyra månader. En av hans lagkamrater stängs av i fyra veckor för att ha uppträtt hätskt mot domaren.

Dessutom får en av ledarna i FC Etehad 1000 kronor i böter för att inte ha agerat tillräckligt starkt i samband med domarattacken.

Enligt förbundschefen Björn Eriksson på Stockholms Fotbollförbund har inte trakasserierna och hoten mot Stockholms fotbollsdomare ökat.

– Däremot upplever vi att det har blivit grövre. Och det dåliga beteendet smyger sig nedåt i åldrarna, säger han.

Idag är det inte ovanligt att 15-16-åringar åker på röda kort eller att 12-åringar snackar med domaren.

ANNONS

– Det hände inte för tio år sedan, säger Björn Eriksson.

Stockholms Fotbollförbund kommer att jobba på två fronter för att försöka få bukt med problemen.

Till hösten ökar man kraftigt antalet matchobservatörer i de två stökigaste serierna, herrar division 7 och pojkar 18 år.

Samliga division 7-lag kan räkna med minst ett besök på hemmaplan.

Som det är idag så skickar förbundet bara ut observatörer om en klubb begär det för att det var stökigt när lagen senast möttes.

– I höst åker vi ut utan förvarning, säger Björn Eriksson.

Den andra åtgärden är ett Fair Play-projekt på ungdomssidan.

Som en motvikt till rött kort kommer förbundet till hösten att införa grönt kort och belöna spelare som har ett bra beteende på plan.

Jamil Yousef har polisanmält FC Etehad-spelaren som skallade honom för misshandel.

Den utredningen är inte klar.