ANNONS

Fystränare hämtar metoder från Sovjet

Gammal hederlig skivstångsträning med ryck och stöt är bäst för den som vill bli stark, enligt Stefan Reijer. Och att äta torsk och potatis. Olika näringspreparat ger han tummen ner.
Gammal hederlig skivstångsträning med ryck och stöt är bäst för den som vill bli stark, enligt Stefan Reijer. Och att äta torsk och potatis. Olika näringspreparat ger han tummen ner.
Stefan Reijer är mannen som byggde Ola Rapace kropp inför rollen som skurk i nya Bondfilmen. Han använde gamla metoder.

– Allt jag kör är hämtat från Sovjet, säger 48-åringen.
ANNONS

Det är ovanligt få som tränar i gymmet på Bosön på Lidingö denna onsdag. Snökaoset har gjort att många stannat hemma. Men Stefan ”Bubben” Reijer finns som alltid på plats tillsammans med sambon Linda Tham. De tränar några barn och ungdomar.

– Vi satsar på barnträning, säger 48-åringen. Den yngsta vi har är bara 8 år. Vi kör på riktigt och barnen tycker det är roligt. I unga år handlar det inte om att bygga muskler utan att träna upp koordination, smidighet och rörlighet.

Stefan Reijer tränar även dem som vill få rejäla muskler och ett sexpack på magen. Skådespelaren Ola Rapace. Rapace ville exempelvis se stark ut när han spelade skurk i den senaste James Bond-filmen ”Skyfall”.

– Jag var på premiären, och Ola var riktigt bra. Vi har under drygt fyra år haft en resa tillsammans som varit fantastisk. Ola är en extrem idrottstalang.

Det var långt innan Rapace var aktuell som Bondskurk som han började träna med Reijer. Det var nödvändigt med rejäla muskler för att kunna spela huvudrollen i filmen om boxaren Bosse Högberg. Av ekonomiska skäl ligger filmplanerna på is, men Stefan Reijer hoppas och tror att filmen blir av.

– Jag har varit fascinerad av Bosse Högberg sedan jag var 9 år och såg ett foto av Högberg där han står i afghanpäls med pilotbrillor och mustasch. Min pappa sa att Högberg var den hårdaste jävel vi någonsin haft i landet.

Det är alltså skivstångsträning som gäller för Stefan Reijer. Han fnyser åt andra och modernare metoder. Och han är förbannad på personliga tränare som dyker upp som svampar ur jorden.

– De är ofta bara ute efter att tjäna pengar. Träningsformer som kettlebells, pilates och cirkelträning har blivit mode. Men det är bara skit och ren cirkus, det finns inga bevis för att det fungerar.

Kosttillskott och diverse näringspreparat får också tummen ner.

ANNONS

– Det räcker bra med torsk och potatis.

Reijer propagerar för gammal hederlig olympisk tyngdlyftning med ryck och stöt och maximalt viktpålägg. Det ger både explosivitet och styrka.

– Allt jag kör är hämtat från Sovjet och gamla östblocket. Det var ju diktaturer och ofta hade de som handplockats till olika idrotter inget annat val än att träna oerhört hårt. Man kan så klart inte göra så i Sverige, men jag kan ta deras tankar och anpassa dem till våra förhållanden.

Stefan Reijer säger att gränslöshet är viktigt i träningen och tar skidåkaren Thomas Wassberg som exempel.

– Wassberg fick frågan hur han hanterar mjölksyra. Han svarade att ”den skiter jag i”.

Fakta

Tränar elever

Namn: Stefan Reijer.

Ålder: 48 år.

Bor: Lägenhet på Lidingö med sambon Linda Tham.

Aktuell: Trimmade Ola Rapace inför rollen som skurk i senaste Bondfilmen ”Skyfall”.

Jobbar: Som personlig tränare, föreläsare, och fystränare för elever på Bosön.