Galopp på Gärdet redan en tradition

Efter nästan 100 år återvände galoppsporten till Gärdet i fjol – och blev en publiksuccé. Nästa fredag är det dags igen. Nationaldagsgaloppen är på väg att etablera sig som en tradition.

– Det kom 50 000 i fjol, många fler än vi hade trott, och vi blev faktiskt lite tagna på sängen. Vi hade för få serveringar och vattnet tog slut så vi fick fylla på i omgångar. Det var angenäma problem, men i år har vi garderat upp oss bättre.

Det säger Peter Gudmundson som är projektledare för Nationaldagsgaloppen. Det ska finnas fler serveringar i år, och även ett helt nytt publikområde uppe vid Filmhuset, berättar han.

Annars är en hel del sig likt från fjolårets nypremiär. Det blir ponnyridning, hattparad med Ann Wilson från Let’s dance som juryordförande, och besök av beridna högvakten.

Och så förstås galopptävlingar som dagens huvudnummer.

– Besökarna förra året hade en trevlig dag med allt runtomkring, men för de flesta var ändå själva tävlingarna höjdpunkten. Och det är det vi vill åstadkomma – att lyfta galoppsporten som är oförtjänt liten i Sverige, säger Peter Gudmundsson.

På just Gärdet har galoppsporten gamla anor. Här hölls en hästkapplöpning redan den 7 juni 1831.

1894 invigdes en permanent bana på Lindarängen, nedanför Drottningberget där Frihamnen ligger i dag. 30 000 åskådare, bland andra kung Oscar II, ska ha sett premiärtävlingen.

1918 tvingades Stockholms Kapplöpningssällskap lämna Lindarängen och flytta sin bana ut från stan.

Men i fjol gjorde alltså galoppen comeback på Gärdet. En bana anlades redan 2010, men långa och hårda vintrar gjorde att banan godkändes först inför tävlingarna 2013, efter att ha testats av Sveriges mest rutinerade jockeys.

Flera av dem var med även på själva tävlingen i fjol och en av dem, Ninni Westerlund, tog hem det första historiska loppet. Hon kommer att delta i ett eller flera lopp även i år, liksom Sveriges mest segerrika jockey både 2012 och 2013, Åkersbergabon Per-Anders Gråberg.

Det blir tre lopp med engelska fullblod och två lopp med arabiska fullblod, plus två ponnylopp som inleder och avslutar tävlingarna.

– I år blir det de allra minsta ponnyerna i båda ponnyloppen. De var ju så charmiga i fjol, säger Peter Gudmundson.

Fakta

Gratis entré till galopptävlingarna

Nationaldagsgaloppen öppnar klockan 11.30 pågår till 16.30. Första ponnyloppet startar 12.50.

Det är fri entré. Restauranger finns, men de som vill kan ha med egen picnic-korg.

ATG-spel finns på plats. Man kan spela på vinnare, plats och kombination.

Tävlingarna direktsänds i TV12.