ANNONS

Gärderuds rekord från 1975 raderades i Sollentuna GP

Kalle Berglund, 23 år, bor i Sundbyberg, tävlar för Spårvägens Friidrottsklubb. Slog nytt svenskt rekord på 1500 meter i Bern i Schweiz. 20190805
Kalle Berglund efter nytt svenskt rekord på 1 500 meter i fjol. Nu har han även slagit rekord på den lite ovanliga distansen 2 000 meter.
Det kryllade av fantastiska resultat i måndagskvällens Sollentuna GP på Vallen.
Inte minst höll den upphaussade duellen mellan Andreas Almgren och Kalle Berglund på 2 000 meter vad den lovade – och Anders Gärderuds 45 år gamla svenska rekord rök all världens väg.
ANNONS

Hemmasonen Andreas Almgren, Turebergs IF, låg länge låg i täten i loppet, som var skräddarsnytt för att matcha svenska rekordet på 5:02.09.

Men Spårvägens Kalle Berglund smög med bakom, gjorde ett mycket snabbt sistavarv, och vann på 4:59.71.

Det äldsta svenska löprekordet kan slås under Sollentuna GP

Almgren också under gamla rekordet

Han blev därmed förste svensk att gå under fem minuter på distansen, och Gärderuds rekord från 1975 – det äldsta svenska löprekordet inför gårdagens gala – var raderat. Noterbart är att även Andreas Almgren klev under det tidigare rekordet med sina 5:00.23.

Andreas Almgren, Turebergs FK

Andreas Almgren i en tävling i Sollentuna friidrottshall. Foto:

– Målet var att vinna.Trots att jag inte tränat hårt speciellt länge i år går det ganska snabbt att komma tillbaka till fjolårets form, säger Kalle Berglund, som springer Diamond League i Monaco på fredag, till friidrott.se.

ANNONS

Ståhlmannen trivdes som alltid

Ett annat strålande resultat svarade Spårvägens diskusstjärna Daniel Ståhl för. Ståhlmannen från Viksjö trivs i grannkommunen och brukar alltid göra bra resultat i Sollentuna GP – så också i år.

Daniel Ståhl

Daniel Ståhl har letat efter formen, och nu verkar han ha hittat den. Foto: Ryno Quantz

I tredje omgången fick Ståhl till en riktig fullträff med 71.37 – hans näst bästa kast i karriären och dessutom nytt världsårsbästa.

– I våras var jag överstark och dålig tekniskt. Men nu börjar jag komma tillbaka till förra året. Långa längder nu också, så det känns riktigt bra. Det ska bli längre, men 71.37 är riktigt bra, säger han.

Delryd mot högre höjder

Ytterligare en Stockholmare som levererade var Täbys Fabian Delryd. Den unge höjdhopparen skadade sig efter sitt genombrott för två år sedan, då han slog till med 2.33, och har sedan dess fått jobba hårt med rehab. Men nu tycks Delryd vara på rätt väg och på Sollentuna GP:s förtävlingar hoppade han 2.21.

Fabian Delryd, höjdhopp, Täby Friidrott

Fabian Delryd slog igenom med dunder och brak 2018 då han flög över 2.33. Nu är han ”i persform” enligt egen utsago. Foto: Tomas Stark

– Jag skulle säga att jag redan är i persform. Nu måste jag bara fortsätta att bygga säkerhet i hoppningen, säger Fabian Delryd som är hoppfull inför SM i Uppsala nästa helg, säger han till friidrott.se.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.