Genom tuff terräng på späd racercykel

Calle Friberg testar SM-banan vid Stora Skuggan. Utöver skogsterräng går banan även rakt över amfiteatern – ett bra ställe för åskådare som vill se spektakulära dueller.
Calle Friberg testar SM-banan vid Stora Skuggan. Utöver skogsterräng går banan även rakt över amfiteatern – ett bra ställe för åskådare som vill se spektakulära dueller.
Banan går utmed ­leriga skogsstigar, genom sandpartier, och över amfiteaterns läktare.

Cykeln är en förstärkt men trots allt späd racer.

På lördag avgörs SM i hybridsporten cykelcross i terrängen vid Stora Skuggan.

– Jag har tubhjul med lågt lufttryck för att få bättre grepp. Bromsen är specialbyggd för att inte samla på sig lera. Och ramen är förstärkt. Den ska ju palla rätt rejäla tag, säger Calle Friberg och klappar sin tävlingscykel på sadeln.

Han har kört mountainbike professionellt på kontinenten i nio år och har gjort en bra säsong i år med bland annat SM-guld i mountainbikemarathon. Därmed hör han till favoriterna inför cykelcross-SM, även om det inte är hans huvuddisciplin.

– Jag är inte toppad för det här, men ska ändå vara med och slåss om segern.

Precis som själva cykeln är även sporten cykelcross ett slags hybrid mellan landsväg och mountainbike. Terrängen är till stora delar lättare än i mountainbike, men det finns svårforcerade partier med sand eller gyttja. Plus att banan alltid har hinder, uppbyggda eller befintliga så som amfiteatern i Stora Skuggan, som kräver att cyklisten hoppar av och bär cykeln.

– Där finns det mycket tid att tjäna för den som är skicklig och har bra teknik. Det gäller helt enkelt att vara snabb av cykeln och sedan upp igen, säger Calle Friberg.

De allra skickligaste cykelcrossutövarna kan forcera de enklaste plankhindren genom att hoppa över dem i farten.

Men specialisterna är få. De flesta tävlande har liksom Calle Friberg cykelcross som ett komplement.

I damklassen i SM kommer två av Sveriges största idrottsstjärnor till start – landsvägscyklisten Emma Johansson som tog silver på VM nyligen och triathleten Lisa Nordén som tog OS-silver i fjol.

Senast de möttes var i tempoloppet på SM i juni, då Emma vann och Lisa kom tvåa. Men i skogen vid Stora Skuggan är det allt annat än en jämn landsväg som väntar dem.

När Calle Friberg testcyklade banan i förra veckan var det extra grisigt på grund av ett ihållande rått regnrusk, men för honom – med mountainbike som utgångspunkt – var det inga större problem.

– Kallt så klart, men inga konstigheter. Det är ju en vintersport, cykelcrosscupen pågår från oktober till februari, så det brukar kunna vara kallt och lerigt eller till och med snöigt.

Fakta

Jobbar på sportföretag

Namn: Calle Friberg.

Ålder: 32 år.

Bor: Sundbyberg.

Meriter: Flertalet SM-guld och mängder av landslags­uppdrag i mountainbike.

Yrke: Marknadskoordinator på sportföretaget Scott.

Aktuell: Är en av förhandsfavoriterna i SM i cykelcross som avgörs i Stora Skuggan på Norra Djurgården på lördag.

Fakta

Stor sport på kontinenten

Cykelcross har sitt ursprung i Belgien och Holland, först som ett sätt att förlänga cykelsäsongen och effektivisera vinterträningen. I dag är sporten stor på kontinenten där uppemot 100 000 åskådare kan komma till en tävling.

Sporten kom till Sverige på allvar 2006 då Sverigecupen startades.

Cykelcross är en vintersport och ett slags mellanting mellan landsvägscykel och mountain­bike. Banan är mycket intensiv och varierad, bland annat med flera hinder som tvingar de tävlande att hoppa av och bära sin cykel. Oftast kör man ett antal varv och har en total tävlingstid på cirka 40 minuter.