10-årige Angelo gillar när det smäller i ringen – vann två guld i VM

Angelo Wilhelmsson Markus
Angelo Wilhelmsson, 10 år, har tränat kampsport i halva sitt liv.
Angelo Wilhelmsson Markus
Två guld och ett brons bärgade Angelo på VM i Italien nyligen.
Hemma i Sverige hade Angelo Wilhelmsson Markus bara gått en diplommatch, utan hårda smällar. På VM i Italien var det tuffare – matcher med fullkontakt – som gällde för den 10-årige kampsportstalangen från Frösunda. Ändå knep han två guld och ett brons.

– Jag var nervös innan, med all publik och så, men när jag väl kom upp i ringen försvann det, säger Angelo.

Det var för några veckor sedan som han åkte med landslaget till kampsport-VM i Carrera i Italien. Angelo ställde upp i tre kategorier – med strålande resultat. I K1 kickboxning tog han guld, i muay thai tog han brons, och i kickboxning high kick – där det var fullkontakt – tog han guld.

– Jag trodde att det skulle vara jättehårt, men det kändes inte så mycket, säger han.

Till vardags tränar Angelo tre gånger i veckan på Allstars Training Center – där Alexander Gustafsson och andra svenska MMA-stjärnor håller till – och han började redan som 5-åring. Det gör att det är svårt att hitta motståndare i Sverige som håller samma nivå.

– Det finns inga att möta i hans ålder och viktklass så därför kommer det att bli fler internationella matcher för Angelo. Dessutom passar fullkontakt honom bättre. Då kan han använda sina tekniker, han är bäst på att gå på knockout och teknisk knockout, säger hans mamma Gabriella Markus som var med på VM i Italien.

Är det inte nervöst som förälder att se sin son gå sådana matcher?

– Nej, jag är mest nervös för att han kanske ska förlora, inte på grund av att det är fullkontakt.