ANNONS

Golfens stjärnor drar världens blickar till Bro

Kristoffer Thuresson har under en månads tid arbetat med att få läktare, sponsorsbyn och all annan infrastruktur på plats inför Nordea Masters.
Kristoffer Thuresson har under en månads tid arbetat med att få läktare, sponsorsbyn och all annan infrastruktur på plats inför Nordea Masters.
Här nedanför sponsorsläktaren i Victory Valley på hål 17 och 18 faller avgörandet i Nordea Masters nästa söndagseftermiddag.
Här nedanför sponsorsläktaren i Victory Valley på hål 17 och 18 faller avgörandet i Nordea Masters nästa söndagseftermiddag.
Gerth Gardsäter som är klubbvärd på Bro Hof GC är stolt över allt positivt som sker i Upplands-Bro. "Vi har inte bara Nordea Masters, nu har vi en galoppbana också", säger han.
Gerth Gardsäter som är klubbvärd på Bro Hof GC är stolt över allt positivt som sker i Upplands-Bro. "Vi har inte bara Nordea Masters, nu har vi en galoppbana också", säger han.
100 000 människor väntas till Bro när Europatouren i golf spelas på Bro Hof Slott till veckan.

– Det är enda gången vi får se vår svenska världsstjärna Henrik Stenson på hemmaplan, säger klubbdirektören Peter Nyberg på Bro Hof Slott GC.
ANNONS

BMW, Peak Performance, Visit Cyprus och så huvudfinansiären själv Nordea, ett efter ett anländer företagen som bekostar Europatour-tävlingen Nordea Masters till Bro Hof Slott och en sponsorsby växer fram.

Kristoffer Thuresson, som är anställd av arrangören Lagardère Sports för att bygga upp den nödvändiga infrastrukturen, har varit på plats i en månad.

Hans smartphone ringer ständigt och han rusar fram och tillbaka.

– Det gäller att få alla skyltar, sponsorstält och utställningsytor på plats, säger Kristoffer Thuresson.

Framför entrén till Bro Hof Slott bromsar Bro Hof Slott GC:s klubbvärd Gerth Gardsäter in sin golfbil.

Det är Lagardère som arrangerar Nordea Masters, förklarar han, men hemmaklubben hjälper till.

– Vi kommer att jobba dygnet runt med tävlingarna, säger Gerth Gardsäter.

Ansvaret för att vakta de båda vinnarhålen 17 och 18, i det som kallas för Victory Valley på Bro Hof Stadium Course, har exempelvis ålagts hemmaklubben.

Med hjälp av skyltar med texterna ”quiet please” och ”no cameras”, ska de utvalda ge golfstjärnorna lugn och ro när det drar ihop sig till ett avgörande på söndag eftermiddag.

ANNONS

– Det är en form av hedersuppdrag. Det är väldigt många som anmält sig och ett 40-tal lyckligt lottade som tilldelats uppdraget, säger Gerth Gardsäter.

Enligt Bro Hof Slott GC:s klubbdirektör Peter Nyberg väntas 100 000 människor till Bro Hof Slott torsdag till söndag.

– De kommer att få uppleva den vackra naturen i Upplands Bro med Mälaren alldeles intill och en golfbana som håller världsklass. Grundaren och ägaren Björn Örås har lagt 350 miljoner kronor på att anlägga en golfbana på ett grönområde. Då blir det bra, säger han.

Nordea Masters sätter lilla Bro på världskartan. Tre tv-kanaler, däribland C-more och Viasat, sänder golftävlingen som når ut till nästan vartenda land i världen.

– Det är en jättestor sporthändelse. Och enda gången 2016 som vi får se vår svenska världsstjärna Henrik Stenson på hemmaplan, säger Peter Nyberg.

Att den OS-aktuella svensken väljer Bro Hof och chansen att vinna 2 miljoner kronor före USA och PGA-touren, där han kan tjäna 8.5 miljoner dollar på en tävling är helt otroligt, tycker han.

– Han vill visa upp sig på svensk mark och träffa den svenska publiken, säger Peter Nyberg.

Den svenska världssexan Henrik Stenson har inte spelat så mycket på Bro Hof.

– Jag var med där 2011, men missade kvalgränsen, så jag har bara spelat två tävlingsvarv. Det är en härlig miljö och det blir kul att komma dit, säger han till golfing.se.

För att banan ska vara i toppskick till första start i Nordea Masters klockan 7.30 på torsdag morgon har Europatouren flugit in en grönytekonsult som samarbetar med Bro Hofs egen personal.

– Det handlar mycket om vilken speed bollarna ska rulla med. Man måste klippa ned gräset till exakt rätt längd för att det ska stämma med vad spelarna är vana vid, säger Peter Nyberg.

Fakta

Alexander Norén vann ifjol

Nordea Masters 2016 spelas på Bro Hof Slott Golf Club i Bro den 2-5 juni.

Banan Stadium Course öppnade 2007 på mark som tidigare tillhört Bro Hof slott.

Tävlingen som tidigare hette Scandinavian Masters är en av de publikmässigt största av totalt över 50 tävlingar på den europeiska golftouren.

Bara British Open med 139-åriga anor lockar fler åskådare.

Regerande mästare är Alexander Norén, som ifjol vann på PGA National utanför Malmö.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.