ANNONS

Golffotograf från Tyresö ger ut coffetablebok

Bro Hof Slott
Hål 16 på Bro Hof Stadium Course, en par trea som löper längs med strandlinjen.
Ullna GC
Vy över Ullna GC:s fjärde hål, som lockar långtslåeende att nå in på greenen på två slag.
Nyligen kom boken ”Sveriges bästa och vackraste golfbanor” av golffotografen Jacob Sjöman. Den 35-årige Tyresöbon har porträtterat 27 banor, från Björkliden i norr till Falsterbo i syd.
ANNONS

– Att göra urvalet var otroligt svårt, men några av banorna var förstås självklara för mig, sägerJacob Sjöman.

Bland dessa finns exempelvis Bro Hof Slott GC i Upplands-Bro.

– Ja, den var given. Framför allt Castle Course. Jag har fotat många golfbanor internationellt och det är främst den som vi i Sverige har att tävla med där, säger Jacob Sjöman.

Har fotat golfbanor i åtta år

Nästan lika självklar var Ullna GC i Åkersberga, berättar han.

Den ligger väldigt fint vid Ullnasjön och den har precis genomgått en uppgradering av golflegenden och bandesignern Jack Nicklaus. Den är bildskön med ett vackert landskap. En riktigt bra golfbana, säger Jacob Sjöman.

Jacob Sjöman

Jacob Sjöman.

Han är själv en inbiten golfare som började spela som 12-åring och senare gick på golfgymnasiet i Åtvidaberg. I dag är Jacob Sjöman 35 år och har fotograferat golfbanor sedan 2009.

Förlagets förslag

– Det har blivit ganska många banor under årens lopp, både i Sverige och utomlands. Jag hade haft i tankarna att det vore kul att göra en bok när de hörde av sig från förlaget och föreslog det, säger han.

ANNONS

Det var Bokförlaget Max Ström som har profilerat sig med stora fotografiska eller rikt illustrerade böcker. Jacob Sjömans bok är inget undantag.

Golfbok

Jacob Sjömans bok.

– Nej, det är ju en coffetable-bok som jag har hört att även folk som inte spelar golf kan uppskatta, säger han.

Har använt drönare

Många av bilderna är tagna på håll och från hög höjd.

– Golfbanor porträtteras med fördel uppifrån så att man får en vy. Jag har använt drönare i vissa fall, eller klättrat på golfbilar och stegar.

Har du själv spelat på alla 27 banorna i boken?

– Ja, det är nästan en förutsättning. Det är en sak att gå runt och titta på en bana, men man måste spela på den för att verkligen uppleva den.

Tre av banorna ligger i Stockholms län, utöver Bro Hof Slott och Ullna GC även Kungliga Drottningholms GK.

Inga klagomål ännu

– Det var som sagt svårt att välja ut banorna. Några föll på målsnöret. Det här är mitt personliga urval av Sveriges bästa och vackraste banor, plus att jag har tänkt lite på vad de adderar till boken. Jag har velat ha lite olika typer av banor, sådana som har något speciellt och är av olika karaktär. Jag är nöjd med mitt urval, och jag har inte hört några klagomål ännu, säger Jacob Sjöman.