Gömmareskogens löpspår tillhör Sveriges bästa

Oskar jensen och Philip Persson
Oskar och Philip är hängivna löpare och orienterare.
I tre månader reste Philip Persson och Oskar Jensen runt och testade motionsspår i Sveriges alla 290 kommuner. Nu presenterar de en topplista över landets 100 bästa spår. I dag måndag har turen kommit till Gömmareskogen i Huddinge, på en hedrande 90:e plats.

– Det finns otroligt många motionsspår och vi har besökt över 300 som redan de var resultatet av en rejäl utgallring, så det är verkligen en ära att vara med på topp 100-listan, säger Oskar Jensen.

Det var från juli till september i fjol som Oskar och Philip åkte runt och testsprang 313 spår, minst ett i varje kommun i landet.

Sprang 237,5 mil

– Vi hade gjort en del research innan. Ambitionen var att hitta det bästa spåret i varje kommun, säger Oskar.

De åkte runt i bil, totalt 1 774 mil, och sprang 237,5 mil sammanlagt. Under tiden antecknade de och fotograferade flitigt för att kunna göra en topplista och kora Sveriges allra bästa motionsspår.

– Vi funderade en del på vad som egentligen är ett bra motionsspår, säger Oskar.

Fem huvudkriterier

Till slut enades de om fem huvudkriterier:

* Naturen. Hur unik, varierad och naturskön den är, och hur nära naturen man kommer.

* Framkomligheten.

* Anläggningen. Standard på duschar, bastu, utegym med mera.

* Spåret. Skyltning och eventuella unika kvaliteter.

* Utbud. Hur många unika kilometer som finns och variation i distanser, underlag och hur kuperad banan är.

Gömmaresjön på plats 90

Nu är topplistan för de 100 bästa spåren klar och nedräkningen började i förra veckan på www.motionsspar.blogspot.se och på facebook. På plats 100 kom Edsbergs fritidsområde i Sollentuna. Nästa spår i Stockholmsområdet är alltså spåren vid Gömmaresjön som presenteras i dag måndag och hamnar på plats 90.

Oskar och Philip gillar att naturreservatet där spåren ligger ”trots sin mångtusenåriga kulturhistoria och närhet till tätorten bitvis bjuder på ordentlig vildmarkskänsla”.

”Härligt sprickdalslandskap”

De rekommenderar att löpturen börjar vid Långängen i utkanten av Segeltorp. Därifrån utgår bårde ett kortare välordnat elljusspår och några av Sveriges ”knöligaste” motionsspår, anser de.

”Underlaget ställer enorma krav på fotleder och löpflytet blir lätt lidande, men tar du dig runt helskinnad har du fått en allsidig träning och är med största sannolikhet starkare än någonsin”, skriver de och tillägger att ”dessutom har du på nära håll fått uppleva Stockholmsregionens härliga sprickdalslandskap: Skarpa höjdformationer med gran- och sumpskog i dalarna och glesvuxen hällmarkstallskog på topparna”.

Stockholm levererade

Flera andra spår i Stockholms län kommer dock att placera sig högre upp på listan, som presenteras löpande.

– Ja, vi hade väldigt högt ställda förväntningar på Stockholm, och de infriades. En sak som är unik för Stockholm är de gröna kilarna. I andra kommuner har inte funnits det behovet att medvetet spara grönområden mellan motorvägarna på det sättet, säger Oskar.