Görans gröna gryta ska mätta tusentals löparmagar

Göran Helllgren rör om i den veganska grytan som han hoppas blir en succé på 25-manna.
Göran Helllgren rör om i den veganska grytan som han hoppas blir en succé på 25-manna.
Så här ser en portion av Gaffelns veganska gryta ut.
Så här ser en portion av Gaffelns veganska gryta ut.
orientering
25-mannaorienteringen samlar varje år tusentals löpare.
Det går åt enorma mängder mat och dryck när tusentals orienterare samlas för att springa 25-manna.
Den nya veganska grytan kan bli en kassako för arrangörsklubbarna.

På spisen står en puttrande gryta som sprider väldoft när kocken rör om ett par varv med sleven.

Göran Hellgren är högste ansvarig för att mätta tusentals magar i samband med 25-mannaorienteringen för klubblag som avgörs i Huddinge den 8-9 oktober. Totalt deltar närmare 12 000 löpare i detta gigantiska evenemang.

– Orienterare är lite kräsna och måna om vad de äter.

Men trots detta har tidigare 25-mannamenyer mest handlat om hamburgare, pyttipanna och korv med bröd.

Dessa rätter går att köpa även i år, och arrangörerna beräknar att det bland annat kommer att gå åt 3 500 hamburgare, 1 300 tjocka grillkorvar och 1 000 portioner pytt. Dessutom bälgar folk i sig 8 000 koppar kaffe och drygt 8 000 läsk och andra drycker.

– Jag har själv tävlat i 25-manna i många år och undrat varför det inte finns något veganskt alternativ. Jag är inte själv vegan men tycker att sådan mat ska finnas på menyn.

Göran Hellgren blev inspirerad när han åt en indisk gryta på en krog på Södermalm.

– Jag frågade ägaren om han kunde leverera 2 000 portioner gryta och ris. Det gick, men han skulle ha för mycket betalt.

I stället blev det napp på en skola där bespisningschefen kunde leverera portioner till en lite lägre pris. Grytan lagas på skolan och bilas ut till tävlingsområdet.

Hellgren vidareutvecklade skolans recept på grönsaksgrytan och har tillsatt kryddor och sojaprotein som till konsistensen påminner om kött.

Göran Hellgren har lagt ner åtskilliga timmars ideellt arbete för att ta fram menyer och dessutom få all logistik att stämma. Spisen hemma i villan i Örby har gått varm.

– Man är väl lite galen som ställer upp. Om jag hade tagit en krona för varje timme skulle jag vara miljonär. Men för mig handlar det om att ge något tillbaka till orienteringen som är en sport jag vuxit upp med.

Serveringarna ska ge vinst, och överskottet går till arrangörsklubbarnas ungdomsverksamhet. Om den veganska grytan går bra blir det ett välkommet ekonomiskt tillskott.

Hur mycket tar du för grytan?

– 70 kronor.

Fakta

Recept på Gaffelns veganska gryta

Grytan är för 100 portioner. Vill du laga ett mindre antal är det bara att ta fram kalkylatorn för att få de rätta mängderna.

Ingredienserna:

Rotsaksstrimlor (morötter, selleri, palsternacka) 0,99 kg.

Gul hackad lök 0,99 kg.

Hackad vitlök 31,54 stycken.

Tomatpuré 1,97 dl.

Röda torkade linser 0,79 liter.

Rapsolja 78,85 gram.

Krossade tomater 5,91 kg.

Grönsaksbuljong 31,54 gram.

Kranvatten 3,45 l.

Röd paprika 3,94 kg.

Kokosgrädde 4,93 l.

Oregano 0,99 dl.

Salt 0,62 dl.

Mald svartpeppar 1,97 matsked.

Pulled vegme sojaprotein (i stället för kött). Valfri mängd.

Fakta

Närmare 12 000 deltagare i årets 25-manna

25-manna i orientering är en av världens största stafetter. Årets upplaga avgörs den 8-9 oktober i Huddinge.

Varje klubblag har 25 deltagare. Minst sju kvinnliga löpare och en löpare som får vara max 16 år måste ingå i laget. I år är närmare 12 000 löpare anmälda.

Sträckornas längd varierar från 3 till 9 kilometer.