Grammis tränar med julklappar i hindren

Lovisa Almqvist och hennes 10-årige ögonsten Grammis är laddade inför galan i Globen.
Lovisa Almqvist och hennes 10-årige ögonsten Grammis är laddade inför galan i Globen.
Det var kärlek vid första ögonkastet när Lovisa Almqvist träffade Grammis.

Nu har de kamperat ihop under ett år, och blivit ett vinnande ekipage. Snart väntar hopptävling i ett utsålt Globen.

19-åriga Lovisa Almqvist föddes till ryttare. Hon tog sina första steg i stallet på Blåkulla gård i Västerhaninge. Gården har tillhört familjen sedan 1967, och här driver man Västerhaninge ridskola. Lovisa bor kvar, och jobbar halvtid som ridlärare.

– Hästar är lycka för mig, jag klarar mig inte utan dem!

Från att ha tävlat på toppnivå med sin ponny Servus är det nu stor häst som gäller. Tillsammans med den 10-årige valacken Grammis ska Lovisa delta i hopptävlingen Stockholm Trophy som avgörs torsdag (semifinal) och fredag (final) denna vecka, i samband med Stockholm International Horse Show i ett fullsatt Globen.

– Motståndet är svårt, men jag satsar på att vinna. Fast jag vet inte hur hästen reagerar i den miljön. Jag försöker vänja honom genom att hänga julklappar och glitter på hindren när vi tränar. Det kommer nog att gå bra, Grammis är så cool.

Lovisa tävlar i klassen där hindren är 110 centimeter höga. Hon kvalificerade sig till Stockholm Trophy genom att vinna Riksmästerskapet i Karlstad i somras.

– Det var 21 som skulle hoppa om. Jag och Grammis var först ut, och det var vinna eller försvinna som gällde. Vi klarade oss utan rivningar och fick den snabbaste tiden.

Det var för ett år sedan som Lovisa bestämde sig för att det var dags att satsa på hoppning med stor häst. Efter att ha läst ett antal annonser fastnade hon för en häst som bodde i Vingåker. Lovisa tvekade inte en sekund, Grammis var hennes.

– Vi klickade direkt. Han har så himla stort hjärta och älskar att vara i centrum.

Även om Lovisa Almqvist än så länge är en ganska orutinerad hoppare på stor häst har hon massor av erfarenhet från ponnytävlingar. Med Servus, en A-ponny med 106,8 centimeters mankhöjd, nådde Lovisa stora framgångar. 2003 blev det SM-guld i ponnygalopp. De tävlade också tillsammans i Globen flera gånger, då var det galopp över höbalar som gällde.

– Jag slutade rida på Servus när jag var 12 år eftersom han är så liten. Han finns kvar på gården och ligger mig varmt om hjärtat.

I dag är Servus 22 år och fortfarande pigg. Han ska faktiskt vara med i flera föreställningar i årets Globengala.

Fakta

Bloggar om hästhoppning

Namn: Lovisa Almqvist.

Ålder: 19 år.

Bor: Blåkulla gård i Västerhaninge.

Klubb: Haningebygdens Ryttarförening.

Aktuell: Deltar med hästen ”Grammis” i hopptävlingen Stockholm Trophy i samband med Stockholm International Horse Show.

Egen blogg: http://livparidskola.blogg.se

Gillar: ”Filmkomedier, och att vara i fjällen och köra snöskoter”.