Pengaregn till ungdomsidrottare i Solna

AIK FF, Gräsroten, Svenska Spel
Ungdomar från AIK FF är nöjda med pengarna de får genom Gräsroten.
I dag får ungdomsidrotten i Stockholms län dela på över 10 miljoner kronor i årets utbetalning av Svenska Spels Gräsroten. Tack vare sina 147 320 supportrar får 908 föreningar i länet dela på pengarna. AIK FF får 1 255 902 kronor vilket är den näst mest i Stockholm.

För sjätte året i rad delar Svenska Spel via initiativet Gräsroten ut över 50 miljoner kronor till ungdomsidrotten i Sverige. Det är Svenska Spels kunder som själva fördelar pengarna genom att välja en till tre favoritföreningar i Gräsroten.

Av de drygt 50 miljonerna får ungdomsidrotten i Stockholms län dela på 10 290 753. Av dessa kammar Solnaföreningar in mångmiljonbelopp.

Bland annat får AIK FF 1 255 902 kronor, medan AIK Ishockeyförening får 391 994, Solna SK 41 380 kronor och AIK IBF 30 407 kronor.

AIK IBF, Gräsroten, Svenska Spel

Fotbollen får mest

– Gräsroten gör det möjligt att förstärka vår verksamhet för barn och ungdomar samt fördjupa vårt förebyggande arbete med information och utbildning gällande AIK Stilen, vår ledstjärna i hela verksamheten. Vi kan sedan ytterligare stärka de insatser som görs för att i än högre grad bidra till att skapa en trygg lärandemiljö för utveckling av barn och ungdomar, säger Leif Karlsson, sportchef för AIK FF Ungdomsfotboll.

Den sport som sammanlagt får mest pengar i länet är fotboll, följt av ishockey och handboll. Även innebandyn är representerad.

– Gräsroten är otroligt viktigt för hela AIK Innebandy Dam, bland annat hjälper det oss att utveckla para-innebandyn som är en av föreningens hjärtefrågor samt investera i framtida projekt för att rekrytera fler ungdomar till föreningen, säger Ulf Johansson, sportchef i AIK IBF Dam.

Janne jublar

Att just ungdomsfotbollen får så mycket pengar gläder förstås Janne Andersson, förbundskapten för herrlandslaget.

Janne Andersson

Janne Andersson, herrlandslagets förbundskapten. Foto: TT

– Ungdomsfotbollen är navet i svensk fotboll där många unga tjejer och killar får en förståelse för kamratskap och vikten av fysisk aktivitet. Gräsroten är en viktig del i att fotbollsfamiljen i Stockholms län kan fortsätta att växa och utvecklas på både bredd- och elitnivå, säger han.

Utrustning, utbildning och cuper

Enligt en undersökning bland föreningarna i landet svarar 56 procent att de med hjälp av pengarna från Gräsroten får möjligheten att uträtta något som inte annars hade varit möjligt. Det som pengarna främst används till är utrustning, utbildning, cuper och tävlingar.

– De här 10 miljoner kronorna omvandlas till ren och skär glädje för idrottande barn och ungdomar i Stockholms län. Fler barn och ungdomar ges möjligheten att utöva sin favoritidrott och fler får därav möjligheten att uppleva den gemenskap och glädje som frodas inom idrotten, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.

RF:s ordförande stöttade AIK och BP

Själv har han valt att stötta AIK och Brommapojkarna, berättar han.

– De är två av mina tre favoritföreningar i Gräsroten, säger Björn Eriksson.

Fakta

Föreningarna som får mest i Stockholm

Fem i topp:

Hammarby IF Fotbollsförening – 1 594 306 kr

AIK FF – 1 255 902 kr

Djurgårdens IF FF – 1 238 522 kr

Syrianska FC  – 501 283 kr

AIK Ishockeyförening – 391 994 kr

Fakta

Sporterna som får mest i Stockholm

Fem i topp:

Fotboll – 6 599 354 (223 föreningar)

Ishockey – 1 132 712 (62 föreningar)

Handboll – 263 697 (53 föreningar)

Innebandy – 258 666 (96 föreningar)

Gymnastik – 179 036 (51 föreningar


Skriv upp dig på veckans sportsvep – få de bästa nyheterna från Stockholms sportvärld som nyhetsbrev!