Gratis lopp i Haga varje lördag blev en succé

Haga Parkrun
Cirka 60 löpare har varit med i Haga Parkrun de senaste lördagarna.
Paul Sinton-Hewitt startade Parkrun i England 2004. Dn 13 maj besöker han Haga Parkrun.
Paul Sinton-Hewitt startade Parkrun i England 2004. Dn 13 maj besöker han Haga Parkrun.
Haga Parkrun
Haga Parkrun körde på hela vintern, undantaget tre lördagar då det var för isigt i Haga.
Snö var inget som stoppade löparna från att springa Haga Parkrun i vintras.
Snö var inget som stoppade löparna från att springa Haga Parkrun i vintras.
Volontären Colm O´Callaghan peppar Mark Thomson i premiären av Haga Parkrun i fjol.
Volontären Colm O´Callaghan peppar Mark Thomson i premiären av Haga Parkrun i fjol.
Hagaparken
Här i Hagaparken arrangerades Sveriges första Parkrun i fjol. Nu går loppet varje vecka.
Varje vecka deltar över 200 000 löpare i Parkrun – gratis 5-kilometerslopp på tid – på olika platser i 14 länder. Haga Parkrun var först ut i Sverige då det startades i augusti i fjol. Sedan dess har löpare samlats och sprungit i Hagaparken så gott som varje lördagsmorgon.

– Ja, vi körde hela vintern, även när det var massor av snö. Bara tre gånger tvingades vi ställa in, då var det på grund av att det var för isigt, säger Deri Thomas som drog igång Haga Parkrun.

Han flyttade från England till Sverige 2005, vid ungefär samma tid som det första Parkrun arrangerades i Bushy Park i London. Först växte rörelsen sakta, men för några år sedan exploderade den. I dag finns Parkrun i 14 länder och har drygt 200 000 deltagare på över 900 platser varje vecka.

91 löpare på premiären i fjol

Deri Thomas sprang sitt första Parkrun 2008 när han i England och hälsade på släkten. Han gillade idén, och bestämde sig för att ta den med hem till Sverige. I augusti i fjol gjorde han alltså slag i saken. 91 löpare var med på premiären.

– Under vintern var det oftast 30–40 som kom, men nu när det börjar bli vår blir det fler. De senaste veckorna har det varit omkring 60 deltagare. Totalt har 650 olika löpare varit med, säger Deri Thomas.

Start klockan 9.30

Banan i Hagaparken är 5 kilometer lång, två varv medsols runt parken med både grus och asfalt som underlag. Starten sker klockan 9.30 varje lördag på intill parkeringen alldeles norr om tennisbanorna.

För att delta i loppet, som är helt kostnadsfritt, måste man registrera sig via www.parkrun.se/register där man får en streck-kod som man sedan tar med sig varje gång man kommer och vill springa.

Orienterare slog rekord

En halvtimme efter loppet finns alla resultat på webben och du kan jämföra din tid med folk som har sprungit Parkrun i England, Tyskland eller något annat av länderna där loppet finns.

För ett par veckor sedan kom Mårten Boström, tidigare världsmästare i orientering, till Haga Parkrun, berättar Deri Thomas.

– Han slog nytt banrekord, 16 minuter och 17 sekunder!

Besök av grundaren

Men loppet är öppet för alla, från supersnabba till de som helst promenerar runt. Även barn är välkomna, men de i åldern 5–11 år ska ha en vuxen med sig.

Nästa lördag, den 13 maj, får Haga Parkrun besök av Paul Sinton–Hewitt som startade rörelsen Parkrun i England 2004.

– Det ska bli kul. Han är väldigt känd i England. Att Parkrun har blivit så lyckat och stort beror på att han har varit noga med att se till att det ska vara gratis och att man springer samma distans och har samma starttid överallt, säger Deri Thomas.

Sprids till fler platser

Parkrun är på väg att spridas till fler platser i Sverige.

– Nyligen kom de igång i Örebro och i augusti startas det i Huddinge och i Göteborg, säger Deri Thomas.