Grattis Sollentunavallen – 50 år i dag!

SM i friidrott Sollentunavallen 1969
Så här såg det ut på Sollentunavallen 1969. Höjdhopparen som klarar 2.11 tros vara Turebergs egen Janne Dahlgren som tog silver i SM.
I dag är det 50 år sedan Sollentunavallen invigdes i samband med SM i friidrott som arrangerades av Turebergs FK 1969. Sedan dess har friidrotts-SM arrangerats där ytterligare fyra gånger, senast 2016. Utöver Turebergs FK håller Sollentuna FK, Sollentuna HC, Helenelunds IK och Sollentuna konståkningsklubb till på idrottsplatsen intill Edsviken.

Sollentunavallen ligger i ett gammalt grustag i Stockholmsåsen och invigdes den 17 augusti 1969 då det första av hittills fem SM i friidrott arrangerades på Vallen.

På Sollentunavallen ser vi embryot till vad som ska bli en friidrottshall.

Sollentunavallen för ett par år sedan, då friidrottshallen höll på att byggas i arenans norra ände. Arkivfoto

Huvuddelen av arenan är en gräsplan där Sollentuna FK spelar sina hemmamatcher. Runt planen går löparbanor och läktarna rymmer cirka 4 500 åskådare.

Politikerna ville bebygga 2005

Det finns även en konstgräsplan, och på den spelar Helenelunds IK bandy under vintrarna. Dessutom finns två ishallar, en skatepark, en pumptrackbana och friidrottshallen som invigdes i november 2016.

2005 ville politikerna att Sollentunavellen skulle bebyggas med bostäder, men förslaget möttes av protester från Sollentunaborna och planerna slopades.

HIK hoppas på minst 50 år till

”Stort grattis Vallen på 50-årsdagen och tack för alla år. Förhoppningsvis finns du kvar i minst 50 år till”, skriver Helenelunds IK – som flyttade från Helenelunds IP till Sollentunavallen i december 1984 då konstispisten invigdes – på sin Facebooksida.