Greken sköter spanskan

Målvakten Christopher ”Greken” Krounis är beredd att prata spanska när MOIF ska tackas i stadshuset i spanska Jaeva.
Målvakten Christopher ”Greken” Krounis är beredd att prata spanska när MOIF ska tackas i stadshuset i spanska Jaeva.
Markim Orkesta IF har fyllt på med sju nya spelare i truppen men missat en detalj: språkkunskaper.

Därför får Christopher ”Greken” Krounis sköta spanskan när truppen tas emot i stadshuset i Javea under vårens träningsläger.

En vecka om året samlar medborgarna i spanska semesterorten Javea in pengar till en välgörenhetsorganisation. När veckan sammanföll med MOIF:s fotbollsläger i byn, erbjöds Vallentunaklubben att spela två välgörenhetsmatcher där entré, domararvode med mera går till en organisation som hjälper anorexi- och bulimisjuka.

I huvudmatchen på fredag kväll ställs division 4-nykomlingarna mot FC Sporting Benissa som leder sin regionala division 2-serie.

Som tack beslutade MOIF omgående att skänka pengar. Klubben satte in 200 euro på organisationens konto och det var så uppskattat att spelarna bjöds in till en ceremoni i stadshuset inför matcherna.

– Jag som knappt kan engelska, säger tränaren David Bergqvist. Vi är väl inte hedersgäster precis, men det känns ändå ballt. Vi hade behövt en spansktalande i truppen för att det skulle bli ännu häftigare, men det får lösa sig. Några av spelarna har tydligen lite skolspanska i ryggen, de får sköta snacket.

En av dessa är Andreas Johansson. Han känner sig trygg i att han behärskar artighetsfraser och lite till, men passar över till målvakten Christopher Krounis Guerrero som han förstått är trespråkig.

– Oj då, säger en överrumplad Christopher Krounis Guerrero, kallad ”Greken” i laget. Jag förstår spanska, men pratar det inte så bra.

Han hade föredragit om lägret varit i Grekland, grekiska talar han flytande.

– Ytterst sällan har jag pratat spanska med mamma och mormor. Jag och ”Adde” får nog hjälpas åt att visa vår goda vilja.

Andreas Johansson har skött en del av kontakterna med den kvinnliga ”presidenten” för matchevenemanget. Efterhand har han blivit allt mer imponerad och nyfiken på vad som väntar MOIF-gänget på drygt 30 personer.

– Välgörenhetsveckan verkar angeläget för alla i Javea. I det senaste mejlet skrev hon om ”mycket folk på läktarna”. Jag har inte fått svar på hur många, det får väl bli en överraskning.

Sporting Benissa spelar seriematch två dagar efter matchen mot MOIF. Det hoppas David Bergqvist innebär att de inte matchar sitt allra bästa lag.

– Det är en så kallad semiprofessionell klubb, så deras startspelare lär nog vara bättre än mina. Oavsett känns det som att träningslägret blivit större än vi först trodde, och det inspirerar. I fjol gjorde vi en kompisresa till Åland inför säsongen, det här är annat, säger MOIF-tränaren.