ANNONS

Flera grenar avgörs i söderort om Stockholm får OS

Hammarbybacken
Stockholms alpina stjärna Mattias Hargin i världscupen i parallellslalom i Hammarbybacken.
Curling i Gubbängen, short track och konståkning på Tele2 Arena, ishockey i Globen, och parallellslalom för lag i Hammarbybacken.
Söderort kommer att präglas av OS om Stockholm får vinterspelen 2026. Det framgår av den svenska OS-ansökan som offentliggjordes i dag.
ANNONS

Den 11 januari lämnade den svenska kampanjen in sin ansökan om att få arrangera vinter-OS och Paralympics 2026 – under namnet ”Stockholm Åre 2026” till Internationella Olympiska Kommittén (IOK).

I dag har ansökan publicerats offentligt, och det visar sig alltså att en rad grenar kommer att avgöras i söderort.

Gubbängen kan få en curlinghall

Utöver redan befintliga anläggningar så som Globen (ishockey) och Tele2 Arena (konståkning och short track) finns planer på att bygga en curlinghall på Gubbängens IP.

Även västra söderort kommer att märka av OS då huvudpresscentret planeras till Stockholmsmässan i Älvsjö.

”Ingenting är spikat till 100 procent”

– Vi redovisar våra planer men ingenting är spikat till 100 procent, påpekar Mats Olsson som är pressansvarig för Stockholm-Åre 2026. Vi återkommer om detaljer ändras, och det är ju sju år kvar till OS.

Den officiella ansökan – ”The Candidature file” – är en utförlig beskrivning av hur spelen ska genomföras. Innehållet i ansökan grundar sig på över 130 frågor från IOK. Svaren beskriver hur kandidatstäderna tänker sig att genomföra vinter-OS och Paralympics 2026.

Ansökan på mer än 100 sidor

Ansökan består av mer än 100 sidor grafer, tabeller, diagram, kartor, skisser, bilder och väldigt mycket text, där allt finns beskrivet om arenorna, OS-byn, transporter och mycket annat.

Utöver Sverige har även Italien (Milano/Cortina) – den enda kvarvarande konkurrenten – lämnat in sin ”candidature file”.

ANNONS

IOK röstar under midsommarhelgen

Under midsommarhelgen i år kommer drygt 90 IOK-delegater, under en session i Lausanne, rösta om vilket land som tilldelas värdskapet för vinter-OS och Paralympics 2026.

Ett eventuellt vinter-OS i Sverige kommer att genomföras 6–22 februari 2026 och ett Paralympics kommer att arrangeras 6–15 mars 2026.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.