Min lokala hjälte

Orättvis gruppindelning drabbade Helenelund

Helenelund bandy
Mikael Andersson och Helenelunds IK får svårt att nå seriesegern trots tolv raka segrar.
Det är två formstarka lag som gör upp i ett toppmöte i bandyns division 1 östra på Sollentunavallen på söndag. Helenelunds IK har tolv raka segrar och AIK åtta. Ändå har ingen av dem chansen att gå ikapp serieledarna GT/76.

– Nej, tyvärr. Även om vi vinner allt vi har kvar så hamnar vi bara på samma poäng, men de har bättre målskillnad. Det är kört, säger Helenelunds IK:s tränare Nils-Olof Karlsson.

Det är tuffa villkor. Endast seriesegraren får kvala till Allsvenskan och trots att Helenelund har vunnit 14 av 16 matcher så är chanserna alltså i praktiken borta.

Visserligen ska Helenelund möta GT/76 i en av sina fyra återstående matcher och går vid seger där upp på samma poäng, men GT/76 har en överlägsen målskillnad. Den har de skaffat sig då de möter seriens två stryklag, Berget och Hubbo, fyra gånger medan Helenelund bara möter dem två gånger.

”Helt horribelt”

– Serien är uppdelad i två grupper med fyra lag i varje. Man möter lagen i sin egen grupp fyra gånger och dem i den andra bara två. Och vi har svårare lag i vår grupp. Vi ville att alla skulle mötas tre gånger, men Bandyförnbundet lyssnade inte på det. Det är helt horribelt, säger Nils-Olof Karlsson.

Givetvis ska Helenelund göra vad de kan och försöka vinna de matcher man har kvar – och hoppas på att GT/76 åker på ett skrällartat poängtapp.

– De är väldigt gedigna och stabila så det är knappast troligt. Men det kan ju hända underverk, säger Nils-Olof Karlsson.

Ska ge AIK en match

Till att börja med gäller det dock att Helenelund gör sitt och först besegrar AIK hemma på Sollentunavallen. En nog så svår uppgift då AIK har värvat in spelare hela tiden sedan augusti och ända in i mitten av januari.

– De har fyra spelare som lika gärna hade kunnat spela i Elitserien. Det finns pengar bakom satsningen. säger Nils-Olof Karlsson.

Till råga på allt saknar Helenelund två av sina bästa spelare. Karlsson har emmellertid inte gett slaget förlorat på förhand.

– Nej, jag tror att vi kan ge dem en riktig match!

Klockan 13.30 på söndag börjar matchen mellan serietvåan Helenelunds IK och trean AIK.