Guidetti: Så spelar landslaget utan Zlatan

Utan Zlatan Ibrahimovic tvingas Sveriges fotbollslandslag spela annorlunda.

Men John Guidetti börjar tröttna på att påminnas om det.

– Någon annan har nummer tio och kaptensbindeln. Det är väl största skillnaden.

Tidigare har mycket av det svenska fotbollslandslagets anfallsspel gått via Zlatan Ibrahimovic. John Guidetti känner att de svenska anfallarna får en jämnare rollfördelning nu när världsstjärnan har slutat i blågult.

– Vi kommer att vara en enhet – ett lag – en stark grupp där alla gör allt. Om det är en yttermittfältare som har gått fram långt i banan kan en anfallare droppa ner som yttermittfältare. Man tar varandras jobb. Om anfallet kommer från vänsterkanten är det inte vänsterytterns fel – det är allas fel.

Han medger att ingen kan fylla tomrummet efter den levande legendaren. Men han börjar samtidigt tröttna på alla påminnelser.

– Det springer inte runt någon två meter lång kille på planen. Det är någon annan som har nummer tio och kaptensbindeln. Det är väl största skillnaden.

Kan du se något positivt med det?

– Det finns ju aldrig något positivt i att ta bort en så duktig fotbollspelare från ett lag. Men det måste komma en dag då vi kan sluta prata om det. Vi kommer att torska fotbollsmatcher och vi kommer att vinna matcher men vi kan inte göra något åt det här: Zlatan har valt att inte längre vara en del av landslaget.

Han tycker att snacket om Zlatans frånvaro blir som att fortsätta prata om en spelare som har sålts i ett klubblag.

– Antingen kan man lägga sig ner och dö eller kan man säga: ”Nu ska vi göra något jävligt bra av det som finns här.” Och det tror jag att vi kan göra.

Fakta

Uppväxt i Bromma, Rissne och Nairobi

Namn: John Guidetti.

Ålder: 24 år.

Familj: Fästmön Sanna som väntar parets första barn i dagarna.

Uppvuxen: Bromma och Rissne samt i Nairobi, Kenya.

Klubbar som senior: Bromma­pojkarna, Manchester City, Burnley, Feyenoord, Stoke, Celtic, Celta Vigo.

Aktuell: Spelar med Sverige i VM-kvalet mot Holland på Friends Arena den 6 september klockan 20.45.