Gustav har Tyresös öde i sina händer

Gustav Skagerling är allsvenskans kanske bäste målvakt. Han är en nyckelspelare hos den allsvenska nykomlingen Tyresö Handboll.
Gustav Skagerling är allsvenskans kanske bäste målvakt. Han är en nyckelspelare hos den allsvenska nykomlingen Tyresö Handboll.
Nykomlingen Tyresö Handboll tippas komma långt ner i den allsvenska tabellen.

Gustav Skagerling ska rädda kontraktet. 21-åringen är kanske seriens bästa målvakt.

Det blev förlust för Tyresö Handbolls herrlag i den allsvenska premiären. Gästande IFK Tumba vann med 31–22 i Tyresöhallen i lördags.

Målvakten Gustav Skagerling hade mycket att göra.

– De satte många mål på kontringar, men jag räddade ändå flera frilägen, säger Skagerling. Tyvärr var det många som inte pallade för pressen, de var inte riktigt med i skallarna.

Tyresö saknade Johan Brun som är lagets enda storskytt och därmed en nyckelspelare. Han har en nerv i kläm i högerarmen och är borta på obestämd tid.

Gustav Skagerling vet hur det känns att inte kunna spela. Han har dragits med en värkande vänsterhand i närmare tre år, men efter en operation förra säsongen känns det mycket bättre.

– Jag spelar med handledsskydd och visst kan det fortfarande göra lite ont, men det är inget som hämmar mig i spelet.

Tyresötränaren Toni Johansson är glad att ha Gustav Skagerling i laget.

– Gustav är jävligt bra. Han är en av våra viktigaste spelare och förr eller senare lär han spela i ett elitserielag.

Skagerling säger att det är roligt att tränaren tror på honom.

– Jag trivs jättebra i Tyresö som är min moderklubb. Men det skulle absolut vara kul att spela i elitserien, och eftersom jag är hammarbyare spelar jag gärna för dem.

Han beskriver sig själv som en ganska snabb målvakt som är kylig under matcherna.

– Jag ser första rörelsen hos motståndaren som ska skjuta, och följer honom i skottriktningen.

Eftersom Tyresö Handboll är nykomling i allsvenskan tippas laget lite slentrianmässigt få det svårt. Det allmänna tipset är en kvalplats för nytt kontrakt. Tränaren Toni Johansson tror att det kan gå bättre än så, bara Johan Brun kommer tillbaka så fort som möjligt.

– Internt tror vi på att slippa kval och bli tia eller bättre. Det –finns flera vi bör kunna slå, säger Johansson och nämner lag som Eskil, Heid och Varberg. Våra spelare är ett riktigt gäng som håller ihop både på och utanför handbollsplanen.

På söndag väntar bortamatch mot HK Aranäs från Kungsbacka. Det krävs storspel av Gustav Skagerling för att Tyresö ska ta sina första allsvenska poäng.

– Jag tror säkert att det blir en tuff match.

Gustav Skagerling har handboll i blodet. Farfar Lennart Ströberg spelade för Tyresöklubben HK Tyrold. Även Gustavs systrar Isabella och Fanny spelar i Tyresö, dock ej i A-laget i elitserien. Så det blir mycket handbollsprat hemma vid köksbordet i Vendelsö.

– Vi är faktiskt trillingar. Skriv att jag är äldst, det är viktigt! Isabella och Fanny är extremt lika, men förhoppningsvis ser folk skillnad på mig och dem, skojar Gustav.

Fakta

Gustav och systrarna är trillingar

Namn: Gustav Skagerling.

Ålder: 21 år.

Bor: Villa i Vendelsö med mamma Ingrid, pappa Kjell och systrarna Isabella och Fanny. Systrarna och Gustav är trillingar. Gustav påpekar att han är äldst.

Aktuell: Målvakt i Tyresö Handbolls herrlag som är nykomling i allsvenskan. Det blev förlust mot IFK Tumba i premiären hemma i lördags.

Jobbar: På familjens möbel-affär på Södermalm.