Gymnaster stöder frysta elitstödet

Brommagymnaster tränar truppgymnastik i Åkeshovshallen.
Brommagymnaster tränar truppgymnastik i Åkeshovshallen.
Den kvinnliga artistiska elitgymnastiken borde ha reglerats tidigare, menar Brommagymnasterna.

Nu ifrågasätter ordföranden Kjell O Johansson om Sverige till varje pris ska sikta mot världs­eliten.

– Det är inte rimligt att driva 8-åriga flickor att träna 15–20 timmar i veckan, säger Brommagymnasternas ordförande.

I fjol kom larmen om en osund ledarkultur inom sporten, där psykisk misshandel, viktkontroll och manipulation hör till vardagen. Ex-gymnaster och läkare målade i media upp en svart bild av den kvinnliga artistiska elitgymnastiken.

Gymnastikförbundet har svarat med ett åtgärdsarbete som ska vara klart i mars.

Riksidrottsförbundet, RF, ser mycket allvarligt på missförhållandena och beslutade förra veckan att dra in hela elitstödet, totalt 960 000 kronor, till gymnastiken. Brommagymnasterna, som har landslagsrepresentanter i truppgymnastik, hör till de föreningar som drabbas av det frysta elit­stödet.

– Det är olyckligt. Det handlar trots allt bara om två föreningar som har kvinnliga landslagsgymnaster i AG. Nu drabbas alla, säger Brommagymnasternas ordförande Kjell O Johansson.

Han stöder trots allt RF:s agerande, men tycker att frysningen borde ha begränsats till den kvinnliga artistiska gymnastiken.

Även Brommagymnasterna har en gång haft artistisk gymnastik på damsidan, men valde att lägga ned sektionen för mer än tio år sedan.

– Vi kom fram till att det inte är acceptabelt att driva unga flickor så hårt, säger Kjell O Johansson.

Den manliga AG-sektionen är kvar. Problemet på damsidan är att gymnasterna är som bäst i 15-årsåldern, medan killarna peakar tio år senare.

– En kille i 20-årsåldern klarar att träna 20 timmar i veckan. Det gör inte en tjej på 8. Hon måste ha kompisar, och tänka på skolan.

Den kvinnliga artistiska gymnastiken har präglats av problem länge, och borde ha reglerats långt tidigare, tycker Brommagymnasternas ordförande.

– Det som uppdagats är tråkigt eftersom det handlar om bra föreningar. Men ibland blir man förblindad. Det är därför bra att förbundet nu aktualiserar frågan.

Ska vi ha ett kvinnligt landslag i artistisk gymnastik?

– Ja, men vi kanske inte ska sikta mot världseliten till varje pris. Jag tycker helt enkelt inte att det är förenligt med svenska kynnet att driva unga flickor så hårt som man gör i dag.

Per Sjöstrand, som är ansvarig för klubbens trupptävlingsgymnaster på elitnivå, framhåller å sin sida att den stora frågan är på vilket sätt man ska bedriva så träningsintensiv verksamhet anpassad för barn och ungdomar under uppväxten.

Kraven på föreningarna är förvisso enorma i dag, menar han. Man ska hålla med kompetenta tränare, medicinskt stöd, se till att barnen äter rätt, stötta mentalt.

– Men nog går det. Lösningen innebär dock betydande resurser med förmodligen en mer integrerad gymnastik och skolgång och närheten till ett center där alla stödjande resurser finns till hands, säger han.

Lokaltidningen Mitt i har utan framgång sökt klubben Stockholm Top Gymnastics för en kommentar.

Fakta

Detta har hänt

Ex-gymnaster vittnade i fjol om missförhållanden inom kvinnlig artistisk elitgymnastik, AG. Gymnastikförbundets utredning bekräftade problemen. RF frös elitstödet till AG i fjol, och förra veckan till all landslagsverksamhet. Gymnastikförbundet håller på med ett åtgärdsarbete som ska vara klart i mars. Elitstödet betalas ut igen när gymnastikförbundet kan visa på en förändrad ledarkultur.