ANNONS

Haddad om pojklagets bidrag: ”Jag blev chockad”

Paul, Kenji och Albert lämnar över lagets sista slantar till Andreas Haddad som är ambassadör för organisationen "Assyrier utan gränser".
Paul, Kenji och Albert lämnar över lagets sista slantar till Andreas Haddad som är ambassadör för organisationen "Assyrier utan gränser".
P04-laget i Hammarby hade sedan tidigare upplösts. Nu skänker killarna hela klubbkassan på 10 987 kronor till "Assyrier utan gränser".

– Om fler människor kunde tänka i de banorna hade det varit underbart, säger organisationens ambassadör Andreas Haddad.
ANNONS

Redan i höstas startade Hammarby fotboll ett samarbete med ”Assyrier utan gränser”, en organisation som utför hjälpinsatser på plats i Irak och Syrien. Klubben drog igång en auktion till förmån för organisationen och Hammarby erbjöd sig att skänka lika mycket pengar som auktionens slutbelopp landade på. Totaltsumman blev 130 000 kronor.

Nu har ännu ett bidrag kommit in till ”Assyrier utan gränser” – och det från ett något oväntat håll. Ett av Hammarbys P04-lag har beslutat sig för att skänka hela klubbkassan och i veckan lämnade Kenji, Paul och Albert, tre av lagets spelare, över en check på 10 987 kronor till organisationens ambassadör Andreas Haddad, som själv spelade i Hammarby mellan 2013 och 2015

– Jag vet inte vad jag ska säga. Jag blev chockad och väldigt glad över att så unga grabbar kan tänka i de banorna. Det är helt fantastiskt, säger Haddad och beskriver mötet med killarna:

– De var lite nervösa, men jag försökte förklara för dem vad det är vi gör där nere, hur vi jobbar och hur mycket deras bidrag kommer att hjälpa oss. De blev glada för de kanske inte hade förstått hur mycket den här summan hjälper till. Det var roligt att träffa dem. Det gjorde min dag.

Pojklaget upphörde för en tid sedan, och i stället för att spendera pengarna på egna nöjen och behov valde killarna i laget alltså att donera kassan till förmån för mer behövande. Ett initiativ Andreas Haddad tycker övriga i samhället borde dra lärdom av.

– Det är ändå barn i deras egen ålder som de hjälper. Om fler människor kunde tänka i de banorna så hade det varit underbart, tillägger han.

33-åringen, som i år har spelat för Södertäljeklubben Assyriska, säger att samarbetet med Hammarby har varit avgörande för organisationens projekt där både medicin och läkarhjälp skickas ned till Syrien och Irak.

– Sedan vi började jobba med Hammarby har vi fått in en del pengar som vi har satsat på läkemedel. Vi har en buss som åker runt i olika byar, bland de värst drabbade, med läkare som gör hälsokontroller och delar ut medicin. Pengarna går främst till det, säger han och fortsätter:

– Det är akuta lösningar vi jobbar med samtidigt som vi tänker långsiktigt. Vi bygger vattenbrunnar och såna saker så att de ska kunna leva där nere. Vi försöker inte att få människor att lämna sina hem där. Här i Sverige pratar man om att det är många som vill fly, men jag tror inte att det är så många som vill fly från det de har byggt upp i sina hemländer där de har jobb och utbildning. De har vänner och allting där, och vi försöker göra så gott vi kan så att de kan fortsätta leva där nere. Det är väl det vi jobbar med främst.

ANNONS

Hammarbys roll i det hela är inte tillfällig, något som var viktigt för Andreas Haddad när samarbetet inleddes med Södermalmsklubben i slutet på sommaren.

– När den här hypen kom att alla fotbollslag skulle donera pengar så pratade jag med Henrik (Kindlund, Hammarbys vd, red.anm) och var ganska noga med att säga att vi inte var intresserade av att göra det här bara för att det ska synas i tidningen. Vi sa att vi ville jobba med det här långsiktigt och att om klubben var med på det så skulle det bli en grym grej. Det var något som Hammarby inte funderade på i en sekund. De ville verkligen det och det betyder mycket för oss.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.