Hågelby åt hästfolket

TV-profilen Suzanne Sjögren och hennes sambo hoppryttaren Pontus Westergren vill bygga upp Sveriges främsta hästsportcentrum i Hågelby. ”Vi hoppas på ett positivt besked av kommunen i december, då kan vi öppna stallet till sommaren”, säger de.
TV-profilen Suzanne Sjögren och hennes sambo hoppryttaren Pontus Westergren vill bygga upp Sveriges främsta hästsportcentrum i Hågelby. ”Vi hoppas på ett positivt besked av kommunen i december, då kan vi öppna stallet till sommaren”, säger de.
Sveriges bästa hästanläggning och en exklusiv evenemangsarena. TV-journalisten Suzanne Sjögren och hoppryttaren Pontus Westergren har stora planer för Hågelby. I dag landar tävlingsbidragen för hur området ska utvecklas på kommunens bord.

Suzanne Sjögren är inte bara en glamourös programledare i sport-etern. Hon är även en hårt slitande hästarbetare. Sambon heter Pontus Westergren och är en av Sveriges främsta hoppryttare med ett förflutet i landslaget.

– Jag är hästskötare, jag är alltiallo, det är jag som bär grejor. Jag finner en jättefrid i att stå där och putsa på tränsen, mocka lite och borsta på hästarna. Då mår jag jättejättebra, säger Suzanne Sjögren.

De träffades när sportankaret återupptog ridningen efter ett nära tjugo år långt uppehåll. Suzanne behövde hjälp med en svårriden hopphäst och anlitade den bäste för hjälp.

– På den vägen är det, säger Suzanne och drar på mungiporna.

I dag är paret bosatt i Rönninge och drömmer om att skapa Sveriges förnämsta hästanläggning i Hågelby.

Ett anbud har i dag lämnats in i kommunens markanvisningstävling för hur området bäst ska utvecklas. Visionen är att skapa en högklassig tränings- och tävlingsanläggning, samt en veterinärklinik i parken.

De gamla stallbyggnaderna som kommunen ska rusta upp utvändigt blir hemvist för ett 30-tal hästar. Ridbanan intill byggs om till en superexklusiv hästarena för lippizaneruppvisningar och SM-tävlingar i hoppning och dressyr.

– Vårt mål är att lyfta Botkyrka och sätta Hågelby på kartan. Vi vill skapa ett fantastiskt renommé och ett sug efter att få komma hit. Hästtävlingar är fantastiska på det viset. Om 14-åriga Lisa tävlar så kommer mamma, pappa och farmor, man når alla generationer. Hotellen fylls och det skapas arbetstillfällen, säger Suzanne Sjögren.

Anbudet omfattar såväl område A, centrala Hågelby med strandområdet vid Aspen och de nära 100 år gamla byggnaderna, samt område B, åkern intill centrala Hågelby.

Den dagliga verksamheten är tänkt att utgå från centrala Hågelby, på åkern byggs ytterligare en tävlingsarena för den stora bredden med gästboxar och en stor sandbana.

De befintliga verksamheterna som 4H-gården och Vikingabyn får vara kvar.

– Det är dom som gör att folk vill komma hit. Hästdelen är en liten del, sedan gäller det att få allt annat att funka, kaféet, restaurangen, dansen. Vi är inte på något sätt ute efter att överexploatera området. Vi vill bevara den här fantastiska miljön, säger Pontus Westergren.

Paret ser inga begränsningar i vad verksamheten kan rymma. Andra ridklubbar kan hyra in sig, musikcirkusen Diggilo skulle kunna göra ett turnéstopp i Hågelby, tennistävlingar, konserter och mässor kan arrangeras här.

Eller varför inte Hela Sverige bakar, ett program som Suzanne Sjögren gärna snor från Taxinge slott.

– Tanken är att den här arenan ska få leva. Vi ser gärna en blandning av kultur och sport och är jätteöppna för förslag för den här miljön är så otroligt fin, säger hon.

Funderar du på att lämna tv ?

– Man kan ha det bästa av två världar. Mocka skit på dagarna, gå in i sminket och känna sig lite glamourös och göra sändning på kvällarna, säger Suzanne Sjögren.

Pontus Westergren på väg över ett hinder i tävlingstagen under SM-tävlingen i hoppning i fjol.

Fakta

Suzanne jagar rymlingar i ”Spring”

Namn: Suzanne Sjögren och Pontus Westergren.

Ålder: 41 och 37.

Familj: Barnen Ben, snart 2, Izabella och Bastian, båda 7.

Bor: Rönninge.

Sysselsättning: Programledare på TV4, respektive hopptränare.

Aktuella: Med ett anbud på en hästanläggning i kommunens tävling om hur Hågelby ska utvecklas.

Kuriosa: Pontus siktar på en comeback i hopplandslaget, Suzanne syns snart i ”Spring” i TV4 där hon jagar rymlingar.

Fakta

Jobb viktig del när vinnaren utses

Deadline i dag för anbud i tävlingen om hur Hågelby ska utvecklas

Viktigt för kommunen när vinnaren utses är att förslaget skapar jobb och tar hänsyn till områdets miljö och kulturhistoria.

Hågelby har i dag 200 000 besökare per år men kommunen vill göra området till ett större turistmål.

I slutet av året ska en politisk jury kora vinnarna.

Anbuden är sekretessbelagda, men bland intressenterna har funnits ett företag som vill bygga en dinosauriepark.