Halkan på Helenelunds IP ska borstas bort

Helenelunds IP
HIP:s nya konstgräs funkar utmärkt i fint väder men är det vått eller kallt blir det halt.
En speciell borste som körs efter en traktor över planen – det ska kunna lösa problemet med det hala konstgräset på Helenelunds IP.
Det beskedet gav leverantören av det miljövänliga konstgräset vid ett möte med Sollentuna kommun och representanter för Sollentuna FK i dag.

– Ja, vi har fått besked om nya och uppdaterade skötselråd av leverantören. Vi kommer att borsta planen för att resa upp stråna så att det inte ska vara halt, säger Johan Franzén, enhetschef på kultur- och fritidsförvaltningens drift- och anläggningsavdelning.

Det talades tidigare om att lägga kork i planen?

– Nja, det surrades om det när vi träffade leverantören vid planen en gång förut, men det hjälper tydligen inte mot halkan så det är inte aktuellt. Det här nya miljövänliga konstgräset har en mix av långa ståtrån och kortare krullstrån som ska motsvara granulat och ge fjädring.

Allvarliga skador på det hala konstgräset

Helenelunds IP fick nytt konstgräs i höstas och efter det har flera lag drabbats av allvarliga skador på grund av att planen är alltför hal. Enligt Johan Franzén är det åtminstone lite bättre nu än när planen mattan var helt ny, men det är fortfarande halt framför allt när det är fuktigt.

– Helenelundsskolan som kör sin dagliga gymnastik på planen har inte haft problem, de är jättenöjda. Men de kör i vanliga gympaskor. Det är just när man spelar i grus- eller konstgrässkor som det blir halt, säger Johan Franzén.

Kommer ni att köra med borsten så fort det är blött?

– Nej, då går det inte. Det måste vara torrt när vi borstar – det är då vi reser upp stråna så att det inte blir halt sedan. Vi kommer att köra med borsten varje dag som vädret tillåter.

När får ni tillgångs till den här speciella borsten?

– Vi väntar på svar från leverantören nu. Jag hoppas inom en vecka men vill inte lova för mycket. Inom kort i alla fall, säger Johan Franzén.