ANNONS

Misstänkta huliganer frias efter upplopp

Tele2 Arena.
Tele2 Arena.
De sex personer som greps misstänkta för våldsamt upplopp efter derbyt mellan Hammarby och Djurgården i oktober frias från misstankarna.
Polisen har inte heller någon misstänkt för laserattacken mot spelarna eller planstormningen.
ANNONS

Derbyt mellan Hammarby och Djurgården på Tele2 Arena den 17 oktober urartade.

Redan före avspark upptäckts en platspåse med en misstänkt bomb vid Globens tunnelbanestation. Under matchen attackerades två spelare med grön laser och Djurgårdsssupportrar stormade planen och kastade in bengaler och andra föremål.

Polis till sjukhus
Efteråt kastade huliganer saker på poliserna utanför arenan. Två poliser skadades, en så allvarligt att han fick åka till sjukhus med en handskada. Sex supportrar greps misstänka för våldsamt upplopp. Men samtliga har nu avskrivits från utredningen. Polisen kan nämligen inte styrka att de har gjort sig skyldiga till brott.

Flera maskerade huliganer
Publik på fotbollsarenor får inte maskerar sig, enligt Svenska fotbollförbundets tävlingsbestämmelser. Men under derbyt mellan Hammarby och Djurgården struntade många åskådare i det. Det försvårar polisens arbete.
– Naturligtvis tycker vi inte att maskeringar hör hemma på idrottsarenor, säger Carina Berg, gruppchef och förundersökningsledare för den operativa avdelning hos Stockholmspolisen som arbetar med idrottsrelaterad brottslighet.

Förundersökning läggs ner
Polisen bombtekniker kunde ganska snabbt konstatera att det inte fanns någon bomb i platspåsen. Polisen betraktade det som olaga hot mot grupp. Även det brottet har varit svårt att utreda.
– Jag har lagt ner förundersökning i dag. Vi har tittat på filmer och gjort olika tekniska undersökningar för att försöka knyta en gärningsman till brottet men inte fått något resultat. säger Carina Berg.

Laserattack
Inte heller när det gäller laserattacken mot spelarna eller stormningen av planen har polisen någon misstänkt.
– Vår förhoppning är så klart att få fram tillräckliga bevis för att åklagaren till sist ska kunna väcka åtal. Men det är viktigt att det blir rätt också, säger Carina Berg.

Fakta

Maskering på idrottsarenor kan bli olagligt

Enligt ett lagförslag ska det från den 1 mars 2017 bli förbjudet att maskera sig vid idrottsevenemang.

”De som begår brott ska inte kunna göra det i skydd av anonymitet utan lättare kunna identifieras och lagföras”, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till regeringens hemsida.

Källa: Regeringen
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.