Hammarby fyller 120 år – men firandet dröjer

Hammarby utreds.
Hammarbysupportrar.
Mötet hålls i Gula Villan. Men det är tveksamt om Billy och Kenta Ohlsson är på plats.
Mötet hålls i Gula Villan. Men det är tveksamt om Billy och Kenta Ohlsson är på plats.
Hammarby IF firar 120 år. Men något större firande blir det inte.
Någon enstaka representant från varje förening kommer till Gula Villan för att äta tårta och diskutera idrottsanläggningar med kommunen.

Lars Strandberg, ordförande i Hammarby IF, hoppas att alla Hammarbyföreningar finns representerade vid kvällens möte.

– Vi kanske blir 25-30 deltagare. Det är alltid fler anmälda men 15 procent brukar falla bort.

Rodden först

Hammarby rodd bildades på Södermalm redan 1889. 1897 bytte föreningen namn till Hammarby IF. I dag finns 20 föreningar inom alliansföreningen. Allt från fotboll och bandy till friidrott och armbrytning.

Idrottsinvesteringar

Men mötet kommer inte handla så mycket om klubbens historia. I stället har föreningarna bjudit in idrottsförvaltningens chef Marina Högland för att höra om vilka idrottsinvesteringar Stockholms stad planerar de kommande fem åren.

– Vi tyckte att det passade bra. Idrottsanläggningar är ju viktiga för oss inom Stockholmsidrotten, säger Lars Strandberg.

Firar mer i höst

Ambitionen är att bjuda in till ett större firande senare. Men först ska renoveringen av Kanalplan bli klar. Damlagets hemmaplan skulle ha varit klar till förra årets premiär.

– Vi hade gärna firat när Kanalplan fyllde 100 år 2015 men så tänkte vi att då kanske kommunen skyller på oss om renoveringen blir förskjuten. Nu hoppas vi att det blir i höst. Då hade vi tänkt fira att Kanalplan har fyllt 100 år och 120 år med Hammarby. Då blir det mer utåtriktat: kanske någon kändismatch, någon artist eller vad vi nu ska ha, säger Lars Strandberg.