Hammarby i krismöte efter Aregawis dopningsbesked

Abeba Aregawi i den svenska landslagsdräkten vid inomhus-EM i Göteborg 2013 där hon tog guld.
Abeba Aregawi i den svenska landslagsdräkten vid inomhus-EM i Göteborg 2013 där hon tog guld.
Abeba Aregawis positiva dopninsgprov får Hammarby friidrott att reagera.

I kväll tisdag kommer styrelsen diskutera hennes framtid i klubben.

Under måndagen briserade bomben som skakade hela Friidrottssverige. Abeba Aregawi, flerfaldig VM-vinnare på 1500 meter, som tävlat för Hammarby friidrott sedan 2011 har testats positivt för dopning.

Resultatet kommer från en dopningskontroll i Etiopien den 12 januari i år, uppger Sveriges olympiska kommitté, SOK. A-provet visade att hon fått i sig meldonium, en hjärtmedicin som påverkar ämnesomsättningen och som betraktas som dopningsmedel sedan årsskiftet.

”SOK:s stöd till Abeba Aregawi upphör i och med det inträffade med omedelbar verkan”, skriver kommittén på sin hemsida.

Abeba Aregawi har förklarat sig oskyldig och kräver att även b-provet analyseras. I avvaktan på att analysen blir klar är hon avstängd.

– Vi tar totalt avstånd från alla former av fusk, doping och otillåtna medel. Vi har en nolltolerans och det här är helt oacceptabelt, säger Stefan Olsson, generalsekreterare i Svensk friidrott till förbundets hemsida.

Hammarby friidrott har vaccinerat sig mot dopning enligt Riksidrottsförbundets regler. I kväll tisdag kommer styrelseledamöterna att träffas för ett extra styrelsemöte besluta om akuta åtgärder.

”Det är med stor sorg i hjärtat jag skriver dessa rader. Det som inte fick hända har nu hänt en aktiv i vår klubb”, skriver Ingvar Åström.