Min lokala hjälte

Hammarby speedway kan tvingas lägga ner

Gubbängens IP.
Gubbängens IP.
Speedwaybanan försvinner från Gubbängens IP. Och med stor sannolikt tvingas Hammarby speedway att lägga ner.
– Det finns ju ingenstans att åka, säger styrelseledamoten Robert Jansson.

Hammarby speedway överraskades i höstas. Då meddelade Stockholms stads idrottsförvaltning att ”det inte skulle bli någon någon mera speedway på Gubbis”.

Förhandlingar

Klubben som har kört speedway på Gubbängens IP sedan 1969 har därefter försökt förhandla med kommunen om en lösning. Antingen att få vara kvar på Gubbängens IP eller få köra på en ”ny bana inom rimligt avstånd”.

Gladö Kvarn dissas

Stockholms stad har fört fram Gladö Kvarns speedwaybana i Huddinge kommun som ett alternativ. Men Hammarby speedway tycker inte att det är ett seriöst alternativ. Banan är inte godkänd för tävling.

– Det ligger precis vid en soptipp och luktar satan. Där finns ingen parkering och ingen läktare. Ska det fungera får man ta bort soptippen. Det måste till en enorm byggnation. Det skulle ta flera år, säger Robert Jansson.

Kallar till möte

Den 16 februari klockan 18.30 har Hammarby speedway ett medlemsmöte i klubbhuset på Gubbängens IP.

”Efter det tråkiga beskedet att Gubbis speedwaybana går i graven är det viktigt så många som möjligt kommer på mötet och är med och påverkar hur framtiden för Hammarby Speedway ska se ut!”

Lämnar Gubbängen

Sannolikt blir det Hammarby speedways sista möte på Gubbängens IP. Klubben kommer inom kort att lämna arenan.

– Kommunen löste ut oss. Det är bara någon vecka sedan. Vi har ju klubbhus och lite attiraljer där – kommun löste in alltihop, säger Robert Jansson.
Lägger ni ner verksamheten nu?
– Finns det ingen bana så kan vi ju inte köra.

Idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) menar att andra sporter är mer prioriterade.

– Hammarby speedway har varit begränsade till max nio tillfällen per år sedan tidigare på grund av buller. Eftersom de inte haft någon barn- eller ungdomsverksamhet på länge är vår bedömning att det är mer prioriterat att kunna använda ytan till fotboll sommartid och skridsko- och bandy vintertid. Det är problematiskt att lägga is så länge ytan runt planen inte är hårdgjord, säger hon och fortsätter:

– Idrottsförvaltningen har länge förhandlat med föreningen och erbjudit dem att flytta sin verksamhet till Gladö Kvarn i Huddinge. Vi bedömer inte att det är konstigt att se speedway som en regional fråga utan att det är rimligt att samlokalisera idrotten till vissa platser i länet.

Fakta

Skulle köra i allsvenskan 2017

Det har körts speeedway på Gubbängens IP sedan 1969.

Hammarby speedway som bildades 2003 körde i elitserien 2013, landets högsta serie.

Den kommande säsongen skulle klubben ha kört i allsvenskan, landets näst högsta serie.