Hammarby hyllar egna spelarnas moderklubbar

Inte ur-bajare. Johan Nilsson, Alexander Binderis, Viktor Bergklint, Anders Wiik Rydberg.
Inte ur-bajare. Johan Nilsson, Alexander Binderis, Viktor Bergklint, Anders Wiik Rydberg.
Bara en spelare i Hammarby handbolls herrlag är fostrad i klubben. Resten kommer utifrån.
På tisdag har Bajen hemmamatch mot Alingsås. Som en hyllning till moderklubbarna bär spelarna sina gamla färger vid inspringet.

Räkna med liv i luckan när Hammarby IF:s herrlag på tisdag möter Alingsås i Eriksdalshallen för match i handbollsligan (högsta serien)

För fjärde året i rad hyllar Hammarby handboll de egna spelarnas moderklubbar, och dessa bjuds in speciellt.

Vid inspringet bär Hammarbyspelarna sina respektive moderklubbars färger, speakern ropar sedan upp dessa klubbar och hälsar de inbjudna föreningarna välkomna i samband med spelarpresentationen. Förra säsongen fyllde drygt 400 ungdomar och ledare ena kortsidan i Eriksdalshallen, och det lär bli något liknande på tisdag.

– Vi vill visa vilken bredd det finns i handbollen och hylla klubbarna som gjort ett jättejobb och slitit ideellt med att fostra spelare som sedan kommit till oss, säger Mats Norrstad, ordförande i Hammarby IF handboll.

”Det ska bli kul”

Faktum är att bara en spelare i Bajens herrlag är en egen produkt: Viktor Ahlstrand. Resterande kommer ”utifrån”, de allra flesta från klubbar i Stockholmsdistriktet.

– Det ska bli kul att dra på sig Huddingetröjan igen, säger kantspelaren Johan Nilsson. Det är ett sätt att hylla min gamla klubb Huddinge HK som fostrat mig till den spelare jag är idag.

Nu har Bajen en plantskola

Under flera år hade Hammarby ingen egen ungdomsverksamhet att tala om. Man tvingades därför värva spelare till herrlaget. Men nu ska det bli ändring på detta.

– Vi har byggt en organisation för vår ungdomsverksamhet och den växer så det knakar, säger Mats Norrstad. Vi har fått en egen plantskola för talanger, och ambitionen är att fostra spelare som så småningom kan ta en plats i herrlaget.

I dagsläget har Hammarby 17 ungdoms- och juniorlag, samt en bollskola för de yngsta.