Ali hjälper flyktingbarn genom boxningen

Ali Yusefi, Hammarby boxning
Ali Yusefi i Hammarby boxnings träningslokal.
Boxning, Ali Yusefi, integration, Hammarby boxning
Ali Yusefi coachar Niamatullah Mirhossain och Abbas Najafi.
Ali Yusefi, Hammarby boxning. Foto: Pekka Pääkkö
Ali Yusefi.
Niamatullah Mirhossain.
Niamatullah Mirhossain.
För sju år kom en ensam 15-årig pojke till Sverige. Han hade flytt från Afghanistan och säger att boxningen räddade hans liv. Nu hjälper landslagsboxaren Ali Yusefi andra ensamkommande flyktingbarn att integreras genom boxningen.

Naseer Haidary, 18, från Afghanistan är analfabet. Han kan varken läsa eller skriva på modersmålet dari eller på svenska. Han har plockat ut tandskyddet och pustar ut vid ringen i Hammarby boxnings källarlokal på Kocksgatan när han blir attackerad. Han börjar skratta när tränaren Joel Grandell tar tag i hans arm och börjar förhöra honom.

– Vad heter det här slaget?

– Rak vänster.

– Och det här?

– Högerkrok.

– Det här?

– Rulla, backa, ducka.

Lär sig svenska

Genom Hammarby boxnings projekt Boxning på dari och svenska har han lärt sig de viktigaste fraserna för att kunna hänga med på boxningsträningarna.

Den här kvällen trängs 24 personer i källaren. Såväl infödda svenskar och ensamkommande flyktingbarn. Uppåt 50 ensamkommande flyktingbarn kommer regelbundet hit och tränar.

Tuff tid

Upplägget bygger på landslagsboxaren Ali Yusefis erfarenheter. Han kom till Sverige för sju år sedan och hade en tuff första tid i landet.

– Jag var på boendet hela dagen och gjorde nästan ingenting.

Köpte boxningssäck

Han köpte en boxningssäck för att bearbeta minnen från flykten och barndomen och intrycken i det nya landet. Till slut började han boxas med Hammarby.

– Boxningen påverkade det mig väldigt mycket. Jag lärde mig svenska och hittade nya kompisar och kom in i det svenska samhället. Jag vill lära andra av mina erfarenheter. Jag säger åt dem att komma och träna. Funkade det för mig kommer det kanske funka för dem också.

Vilket är ditt bästa tips till de nyananlända?

– Ha tålamod och kom och träna. Det tar väldigt lång tid att vänta på besked från Migrationsverket. Vi har några killar som tränar här som har fått avslag vilket är jättetråkigt. Men jag säger åt dem att fortsätta komma på träningarna. Det är det bästa sättet att må bra.

Dödades av talibaner

Niamatullah Mirhossain, 18, flydde också från Afghanistan. Han kom till Sverige den 5 augusti 2015. Han berättar att hans pappa dödades av talibaner och att hans mamma avled under flykten från Afghanistan.

Niamatullah Mirhossain fick uppehållstillstånd efter ett halvår men fick vänta ett år med att börja i svensk skola.

– Jag kände att jag var tvungen att göra något. Jag behövde göra något. Jag såg Ali på SVT play och blev förvånad över att se en afghansk kille här som pratade mycket bra svenska.

”Kunde sova”

Boxningen förändrade hans tillvaro.

– Jag kunde sova bra, jag känner mig lugn och frisk.

Väntar på medborgarskap

Ali Yusefi har också fått uppehållstillstånd i Sverige. Men han saknar fortfarande svenskt medborgarskap. Människor från Afghanistan kan ansöka om svenskt medborgarskap först efter åtta år i Sverige.

– Jag får inte tävla i mästerskap. Och det är jättejobbigt när jag tävlar utomlands, då måste jag ha visum från alla ambassader dit jag åker. Jag hoppas att jag blir svensk medborgare så att det blir enklare för mig att representera Sverige.

Drömmer om OS

Han drömmer om OS i Tokyo 2020.

– Vi får se hur det blir. Det är väldigt svårt så länge jag inte är svensk medborgare. Det är svårt med Afghanskt pass – ingen litar på dig. Jättejobbigt.

Fakta

Siktar mot OS 2020

Namn: Ali Yusefi.

Ålder: 22 år.

Bor: Lägenhet i Solberga.

Aktuell: Tränar ensamkommande flyktingbarn i Hammarby boxning. Tränar själv för att nå OS i Tokyo 2020.

Fakta

Nominera din idrottshjälte

Vem tycker du är en riktig idrottshjälte? Hör av dig till oss och berätta!

Mejla till idrottshjalte@mitti.se och uppge namn, eventuell klubb och varför personen är värd utmärkelsen. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Mitt i:s sportredaktion­ kommer under våren att kontakta och skriva om flera­ av de idrottshjältar som ni läsare­ nominerar. Alla är ­också med och tävlar om utmärkelsen Stockholms idrottshjälte.

En jury kommer under våren 2017 att utse vem av alla nominerade som vinner utmärkelsen Stockholms idrottshjälte. Vinnaren får ett fint pris. Vi kommer även att lotta ut priser till er som nominerar idrottshjältar.

På vår hemsida hittar du artiklarna om idrottshjältarna.

I sociala medier märker vi inläggen med #idrottshjälte