Hammarbys pojkar och flickor går samman

Hammarby Damfotboll och Hammarby IF FF (herrfotbollen) har samarbetat länge. Nu slår de båda Hammarbyföreningarna ihop sina ungdomsverksamheter inom pojk- och flickfotboll.

– Att få in flickorna i samma verksamhet kommer att stärka Hammarby som helhet men även pojkfotbollen på många sätt. Det ska bli riktigt kul att få jobba med pojkar och flickor sida vid sida, på samma plan och att få börja göra samma resa med flickorna som vi redan påbörjat med pojkarna, säger Peter Kleve, föreningschef för Hammarby IF FF, till Hammarby Fotbolls hemsida.

Trycket på att få börja spela fotboll i Hammarby är enormt, både på pojk- och flicksidan. Inom flickfotbollen har man inte kunnat ta emot alla som vill börja spela fotboll då organisationen inte varit den samma som på pojksidan. Men under året har dam- och herrfotbollen suttit ner och sett över olika sätt att stärka flickverksamheten så att Hammarby ska kunna erbjuda en bra verksamhet för alla barn och ungdomar som vill spela fotboll.

Föreningarna har nu enats om att slå samman ungdomsverksamheterna under Hammarby IF Fotbollförenings organisation. Flickor födda 2001 och senare kommer redan från den 1 januari 2016 att ingå i samma organisation som pojklagen.

A-laget och flicklagen med spelare över 16 år är kvar inom Hammarby Damfotboll för att skapa en naturlig relation mellan A-laget och de äldsta ungdomsspelarna.

– Hammarby har de senaste fem åren genomfört Sveriges största satsning på breddverksamhet för pojkar, lite i bakvattnet på den massmedialt uppmärksammade akademiverksamheten. Sedan 2011 har vi ökat från 850 pojkspelare till att i år vara över 2 000 pojkspelare. Detta gör att Hammarby är den klubb som vuxit mest i Sverige under senaste fem åren. Det finns ingen klubb i Sverige som lägger de resurserna som Hammarby gör på breddverksamhet, och med sammanslagningen utvidgar vi vår breddsatsning än mer, säger Peter Kleve.