ANNONS

Hammarbys pyroteknik på Facebook stoppas

Hammarby bandy AB:s styrelse avgår.
Bilden är tagen av Mitt i och inte den som Hammarby Bandy använde på sin Facebooksida.
Hammarby Bandys bild på Facebook på fyrverkerier på Zinkensdamm stoppas av Svensk Elitbandy.
– Vi tycker inte att det är deras sak att uppmana oss att göra det. Men vi vill inte ha någon konflikt om bilden, säger Hammarby Bandys vd Anders Hagbo.
ANNONS

Bandyvärldens just nu hetaste bild togs i SM-semifinalen mellan Hammarby Bandy och Sandviken i fredags.
– Vi lade upp den för att det var en beskrivning av kvällen på Zinkensdamm och en oerhört fotografiskt bra bild, säger Anders Hagbo.

Kunde påverka beslut om böter

Men Svensk Elitbandy uppmanade klubben att ta bort bilden.
– De sa att bilden kunde påverka ett eventuellt beslut om böter för pyrotekniken som utfördes, säger Anders Hagbo.
Hammarby Bandy valde därför att ta bort bilden.

”Inte krävt något”

Enligt Svensk Elitbandys ligachef Per Selin var det inget krav att Hammarby skulle ta bort bilden.

”Inte krävt något. Rekommenderat att inte publicera bilder på olaglig otillåten pyroteknik. Minskar ju inte problem. Bandyn, fotbollen och hockeyn står tydligt bakom att jobba med tillåten o godkänd pyroteknik”, skriver han i ett sms till Lokaltidningen Mitt i.

Många sprider bilden på Facebook

Som en reaktion har många delat bilden på Facebook. Bland andra sportjournalisten Robert Tennisberg som är kritisk till Svensk Elitbandys sätt att hantera situationen.

”Ett klavertramp modell större, som måste klassas som yttrandefrihetsbegränsning. Jag publicerar gärna bilden, och uppmanar till delningar”, skriver han på Facebook.

”Bilden positiv för sporten”

Anders Hagbo tror inte bilden är skadlig för sporten. Tvärtom.
– Den har ju fått en enorm spridning och det påverkar ju bandysporten positivt att bandybilder sprids. Sedan är det ju lite märkligt att Svenska Bandyförbundet saluför årets bandyfinal med en liknande bild. Den är från bandyfinalen 2013 på Friends Arena och det är ju pyroteknik på den bilden också. Det är det som lyser upp.

ANNONS

Polisärt ärende

Anders Hagbo är inte orolig för att Hammarby få böta för pyrotekniken under SM-semifinalen.

– Vi har vidtagit de åtgärder vi kan. Vi har genomfört selektiv kroppsvisitering och bevakning av läktarna. Men det är ju svårt att skydda sig på en arena som Zinkensdamm som är öppen för allmänheten två timmar före spelstart och bara en mur på två meter runt arenan. Dessutom sköts ju raketerna utifrån Ringvägen – det är ju ett polisärt ärende.

 

ANNONS