ANNONS

Hammarbys ungdomssuccé – jagar årets fjärde titel

Hammarby IF
A-laget fick ge sig i guldstriden, men Bajens ungdomar gjorde nästan rent hus på titlar.
Hammarby Fotboll har haft ett strålande år på ungdomssidan. Klubben tog hem tre av fyra titlar – U16, U19 och U21 – och satsar nu på att avsluta 2018 med en finalplats i Skandinaviska Mästerskapen som avgörs i Göteborg i helgen.
ANNONS

– Vi har många duktiga tränare och personer i vår akademi som arbetar hårt och medvetet varje dag för att utveckla alla duktiga spelare, säger Jocke Rydberg, akademichef i Hammarby, till tipselit.se om årets framgångar.

Hammarby vann U16 efter finalseger med 2–1 mot Malmö FF, och U21 efter 2–0 mot BK Häcken i finalen hemma på Kanalplan. Dessutom blev det guld i U19 Allsvenskan på fler gjorda mål än BK Häcken efter en osannolik sista omgång där Bajen besegrade Vasalunds IF med 11–0 på hemmaplan.

U19-guld gav chans på internationell titel

U17 Allsvenskan blev enda ungdomsnivån där Hammarby inte tog hem guldet. Där vann i stället IF Elfsborg före tvåan Brommapojkarna.

Segern i U19 gav Hammarby en plats i Skandinaviska Mästerskapen där tre danska lag, tre norska lag och två svenska lag gör upp om segern.

Avgörs i Göteborg i helgen

Att ta ytterligare en titel blir tufft då Hammarby har inlett turneringen med en oavgjord, 2–2 mot Bröndby, och en förlust, 1–3 mot Aarhus. I den sista gruppspelsmatchen krävs grönvit seger mot Rosenborg samtidigt som Aarhus förlorar mot Bröndby. Då slutar alla fyra lagen i gruppen på samma poäng och målskillnad kan ta Hammarby till en finalplats i turneringen.

Sista omgången i gruppspelet avgörs på fredag, då Hammarby möter Rosenborg klockan 18. Final och övriga placeringsmatcher spelas på söndag, den 9 december – alla matcher i Prioritet Serneke Arena i Göteborg.

Ska skapa en ännu tydligare identitet

Oavsett hur det går för Hammarbys U19-killar i Skandinaviska Mästerskapen kan klubben se tillbaka på en succéartad säsong för ungdomsfotbollen. Man har dessutom konceptet klart för sig för att fortsätta vara framgångsrika även kommande säsonger, förklarar Jocke Rydberg.

– Vi kommer att arbeta för att skapa en ännu tydligare och skarpare identitet. Sen tror jag att det är prioriterat att hela tiden jobba aktivt för att den miljö som våra ungdomar verkar inom bygger på goda värderingar. Det är ändå grunden för att kunna skapa en spelarutbildning av absolut högsta klass som vi sen ska pumpa ut varje dag, på varje träning, till varje spelare, så att de får möjlighet att en dag spela på högsta nivån. Det låter kanske lite som klyschor – men det är faktiskt så vi arbetar, säger han.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.