Han åker störtlopp – på skridskorna

Mikael Andersson, längst till vänster, möter kanadensaren Adam Horst och Andrew Wagner från USA i en av tävlingarna i VM-serien.
Mikael Andersson, längst till vänster, möter kanadensaren Adam Horst och Andrew Wagner från USA i en av tävlingarna i VM-serien.
Han spelar bandy i division 1 och älskar extremskidåkning. Nu har Nackabon Mikael Andersson hittat sin ultimata sport i icecross downhill.

– Första tävlingen var det 50 procent adrenalin, 50 procent rädsla, säger landslagsåkaren.

Som störtlopp fast på skridskor. Så skulle icecross downhill kunna beskrivas. I en slingrande, brant isbana med hopp gör fyra åkare per heat upp om att komma först i mål.

Första gången Mikael Andersson, 26, kom i kontakt med sporten var för sex år sedan när han spelade bandy i Helenelunds IK. I samma lag fanns Jasper Felder, svensk legendar inom icecross downhill.

– Jag kände direkt att det där var något som skulle passa mig. Jag gillar fart och adrenalin. Jag blev sugen att testa redan då men det kom hela tiden saker emellan, säger Mikael Andersson.

Först den här vintern har bitarna fallit på plats och parallellt med att spela bandy i AIK kör Mikael Andersson VM-serien.

– Första tävlingen var det 50 procent adrenalin, 50 procent rädsla. För varje tävling har rädslan blivit lite mindre, men den kommer nog alltid att finnas där. Det gäller att ha den på en lagom nivå och inte fega. Lite rädsla gör att man behåller fokus.

Efter att ha kraschat i tävlingsdebuten i januari (”jag var helt blåslagen från midjan ner till knät”) har Mikael Andersson gått från klarhet till klarhet. Vid årets andra tävling, i Holland, slutade han på 23:e plats och senast i Åre på 14:e plats.

– Det är stor skillnad redan nu efter ett par tävlingar. Rutin spelar en jättestor roll i den här sporten. Jag börjar kunna koppla bort allt onödigt runt omkring.

I framför allt Holland, där banan var 600 meter och ovanligt lång, hade Mikael Andersson nytta av sin uthållighet från bandyn.

– Det gick inte alls lika bra för hockeyspelarna som är mer explosiva. Men explosivitet är viktigt och det är det jag måste förbättra.

Utöver bandyn har Mikael Andersson åkt mycket skidor och då av det mer extrema slaget. När han 2010 slutade spela bandy i Gais sålde han allt han ägde och stack i väg och åkte skidor i Kanada och Norge i sju månader. Skidåkning är också det som upptagit Mikael Anderssons tid de senaste veckorna. Direkt efter tävlingen i Åre åkte han till Hemsedal där flickvännen bor.

– Jag åker gärna med folk som är bättre än mig så jag får gå över min egen gräns. Jag gillar utmaningar.

Bandy och utförsåkning tror Mikael Andersson är en lyckad kombination för den som vill bli bra i icecross downhill.

– Alla är ju olika men för mig känns det helt perfekt. Från bandyn har jag skridskoåkningen och från skidåkningen farten och hoppen, säger han.

I helgen körs årets fjärde och sista VM-tävling i Quebec. Det skridskotokiga landet Kanada har tagit den våghalsiga sporten till sina hjärtan.

– Det är svårt att veta vad man ska förvänta sig i. Förra året var det över 120 000 personer som följde finalen. Det kommer att vara en sjukt stor tävling.

Fakta

SVT Play sänder

Namn: Mikael Andersson.

Ålder: 26 år.

Bor: Henriksdal, Nacka.

Yrke: Distributionselektriker.

Övrigt: Spelar bandy i AIK.

Om fortsättningen i icecross downhill: ”Blir jag uttagen i landslaget nästa år så blir det full satsning. Jag försämrade nog inte mina chanser i Åre i alla fall.”

Aktuell: Tävlar i VM-serien i icecross downhill. Den här helgen körs den fjärde och sista deltävlingen i Quebec, Kanada. SVT Play direktsänder.