ANNONS

Han är äldst i ligan

Henrik Lorendal vet inte hur länge han blir kvar i laget. ”jag tar två veckor i taget”.
Henrik Lorendal vet inte hur länge han blir kvar i laget. ”jag tar två veckor i taget”.
Henrik Lorendal är äldst i AIK:s innebandylag och hela svenska superligan. Men snart kan den långa karriären vara över.

– Jag byter jobb och kan inte garantera att jag har tid över, säger han.
ANNONS

Henrik Lorendal är gammal nog att vara pappa till flera av sina lagkamrater i AIK.

– Jag är till och med äldre än mina coacher. Men de brukar säga: ”Henke du har en 20-årings kropp och en 15-årings skalle.” Jag är ganska lekfull av mig och gillar att sprida glädje och humor. Det är det som år så skönt med idrott – det suddar ju ut alla gränser. Självklart har vi spelare olika privata intressen, vissa jobbar ju inte ens. Men när vi går in i Solnahallen, då lämnar vi jobb och familj utanför.

De yngre spelarna har inte samma referenspunkter.

– Jag kan ju inte dra historier från min juniortid, då vek sig klubborna hur lätt som helst. De historierna får jag dra med ledarna. Annars pratar vi mycket nutid, om Champions Leaguematcher och hur det gick på Stryktipset.

Han känner ingen åldersnoja.

– Det känns skitkul att vara den äldste spelaren i SSL, det är bara smickrande och en stor ära.

Han säger att återhämtningen inte är lika bra som när han var yngre men att han tränar smartare. Ser till att inte träna två hårda pass tätt inpå varandra.

Men snart kan karriären vara över av andra skäl. I morgon onsdag börjar han på ett nytt jobb.

– Jag kan inte garantera AIK min tid framöver, jag vet inte hur mycket tid det nya jobbet tar. Jag har barn som vi ska skjutsa och hämta från träningar också. Det måste vara på allas villkor, jag tar två veckor i taget.

ANNONS

När Henrik Lorendal får frågan om vad han vill uppleva inom innebandyn innan han slutar börjar han bubbla om visioner för sporten snarare än egna framgångar.

– Jag skulle vilja se en innebandy som är mycket mer konkurrenskraftig. Det hade varit kul om något stort land som USA eller Kina började satsa på sporten och kunde utmana Sverige i en VM-final i Madison Square Garden. Men det tror jag knappt att jag får uppleva under min livstid.

Henrik drömmer också om en matcharena i Stockholm för alla Stockholmslag dit man kan åka fredag, lördag och söndag och veta att man alltid får se innebandymatcher.

Vill du inte ta ett nytt SM-guld?

– SM-guld ligger alltid högst upp på agendan. Men för mina barns skull ser jag lika gärna att vi utvecklar sporten så att den blir en attraktivare produkt.

Fakta

Har blivit världsmästare tre gånger

Namn: Henrik Lorendal.

Ålder: 40 år.

Bor: Fresta, Upplands Väsby.

Familj: Frun Nana och barnen Ville, 10, och Agnes, 6.

Meriter i urval: VM-guld 2002, 2004 och 2006. SM-guld med AIK 2006 och 2009.

Hobby: ”Jag tycker om sport i allmänhet och att röra på mig. Jag har hållit på mycket med utförsåkning och spelat fotboll, hockey och tennis. Att jag är en multisportare är grunden till att jag har haft en skadefri karriär.”

Aktuell: Äldste spelaren i SSL.