Han är bland de yngsta i OS

Sven Thorgren, 19, tillhör de yngsta deltagarna på OS i Sotji. Men efter flera pallplatser i världscupen är han inte där för att se och lära.

Han siktar på medalj.

Förra vintern slutade Sven Thorgren tvåa i den totala världscupen i slopestyle. I maj kom belöningen när Svenska Olympiska Kommittén meddelade att var klar för OS i Sotji.

– Det var skönt. Jag har försökt vara lite mer fokuserad hela tiden och jobbat på det som man vill kunna när man kommer till OS. Samtidigt försöker jag inte se OS som den enda tävlingen i år. Jag försöker fokusera på alla tävlingar. Det är ju bara tre stycken som kommer på pallen i OS, det finns många andra viktiga tävlingar också.

Den här vintern har framgångarna fortsatt. Den 7 december vann han världens största big air-tävling, Air & Style i Peking. En vecka senare blev han tvåa i slopestyletävlingen Dew Tour i Breckenridge, Colorado.

När Lokaltidningen Mitt i når honom på telefon är han i Colorado och förbereder sig inför X Games som börjar i Aspen på torsdag.

– Jag försöker bara nöta på alla trick som jag vill bli bättre på och se till att allt känns bra – hålla psyket på rätt plats. Men ger jag bara allt så är jag nöjd, jag gör vad jag kan för att förbereda mig. Nu handlar det bara om att träna och att hålla sig skadefri.

Den här dagen har han avstått träning.

– För ett par dagar sedan sträckte jag höger höftböjare lite när jag trillade på ett rail, så i dag vilade jag hela dagen för att det inte skulle förvärras. Det är egentligen ingen fara men det är bättre att ta det försiktigt och vila och vara helt på topp när tävlingarna kommer än att åka och ha lite ont.

Säsongens två höjdpunkter för snowboardåkarna – X Games och OS ligger väldigt tätt. Elva dagar efter att X Games avslutas börjar kvaltävlingarna i Sotji.

– X Games har alltid varit det största inom snowboard, det är som snowboardens OS skulle man kunna säga.

Är det större än OS för dig?

– Njä, men det är i alla fall näst störst för mig, det blir kul att åka. Alla de bästa åkarna är här – ingen står över X Games – så det blir som ett för-OS.

Med sina 19 år tillhör han de yngsta deltagarna i den svenska OS-truppen.

– Det är kul. Det är ju bra också, då vet jag ju att det kanske blir fler än ett OS. Jag skulle vara 27 år när jag gör mitt tredje OS så det är ju ingen omöjlighet. Jag tror säkert jag gör tre OS, minst två i alla fall.

Vad har du för mål på årets OS?

– Jag har ju gjort väldigt bra resultat den här säsongen och många ser mig nog som medaljkandidat. Jag hoppas på en medalj, men jag kräver det inte. Jag vill inte sätta sådan press på mig att jag måste ta en medalj, men det är självklart det jag hoppas på – jag vet att det finns en chans.

Fakta

Gitarr i bagaget

Namn: Sven Thorgren.

Ålder: 19 år.

Bor: Bro och Malung.

Familj: Mamma Margareta, pappa Magnus och syskonen Nils, 23, Clara, 22, Bertil, 17 och Klas, 12.

Sysselsättning: Studerar på snowboardgymnasiet i Malung.

Klubb: Sollentuna slalomklubb.

I packningen: ”Gitarren är alltid med, jag har den som handbagage. Jag spelar gärna ”Slow dancing in a burning room” med Johan Mayer, den är bra och kul att spela på gitarr. Jag brukar försöka få de andra att sjunga med men de vill oftast inte.”

Aktuell: Tävlar i slopestyle och big air vid X Games i Aspen, Colorado, torsdag–söndag, och i slopestyle vid OS i Sotji den 6–9 februari.