Han är stjärna i Solnas okända elitlag

Ricoh HK
Ricoh handbolls stora stjärna Henrik Olsson i vitt måste lyckas för att Solnas okända elitlag ska nå slutspel för första gången och ta upp kampen med AIK om Solnabornas hjärtan.
Ricoh HK är inne på sitt tredje år i AIK-land. Ändå vet många Solnabor knappt att det finns ett elitlag i handboll i kommunen.

– Det är dags för oss att flyga, säger ordföranden Magnus Iden.

Ricohs resa började i division 4 och gick rakt upp i allsvenskan. I handbollens högsta liga har det varit tuffare. Första året tvingades klubben att kvala sig kvar, ifjol hamnade man i ingenmansland.

– Tredje året vore det fantastiskt om vi kunde få lite stolpe in och nå ett slutspel, säger Ricohs ordförande Magnus Iden.

Handbollsklubben är inne på sitt tredje år i Solna, men för en relativt anonym tillvaro.

– Jag vet inte hur många Solnabor som överhuvudtaget känner till att det finns ett elitlag i handboll i Solna. Heter man inte AIK så är det svårt, säger Magnus Iden.

Kampen förs inte bara mot Allmänna Idrottsklubben, utan även mot det övriga sport- och kulturutbudet i Stockholm.

De två senaste säsongerna i högsta ligan har varit tuffare än klubben hade väntat sig. Att acklimatisera sig har tagit tid.

– Nu ska vi ta oss till slutspel. Det är dags för oss att flyga och ge handbollen den uppmärksamhet den förtjänar, säger Magnus Iden.

Men för att locka folk till Solnahallen krävs segrar. Vilket kan bli tufft den här säsongen med tanke på att den isländske storskytten Tandri Már Konradsson har försvunnit till danska ligan och målvakten Thomas Forsberg har lagt av.

– Vi får behålla honom i alla fall. Han blir målvaktstränare i Ricoh, säger Magnus Iden.

Bland nyförvärven finns den danske landslagsmannen Troels Jörgensen, en spelare som många hoppas ska kunna ersätta Konradsson i målprotokollet.

Men Magnus Iden tycker inte att det är så intressant att prata nyförvärv. Han lyfter hellre fram tränaren och den före detta landslagsspelaren Martin Boquist som rekryterades inför fjolårssäsongen och nu fortsätter sitt arbete.

– Det är svårt ta in tränare och tro att det ska bli resultat år ett. Martin har satt sin prägel på laget och vi har en plan som vi följer. Och det är det som kommer att ge resultat. Sen kan man värva hur många man vill, om man inte har kontinuiteten så spelar det ingen roll, säger han.

Förutom Boquist har Ricoh fått behålla den viktiga niometersuppställningen med Ola Pewik, lagets stora stjärna Henrik Olsson och David Florander.

I premiären i Solnahallen nästa torsdag klockan 19.15 väntar ett stekhett Stockholmsderby mot Hammarby. Magnus Iden hoppas på storpublik. Handbollsfolket brukar sluta upp när det är premiärdags. Utmaningen är att locka den bredare idrottspubliken. De som inte är handbollsnördar.

– Detta är en fantastisk möjlighet för folk att kliva ut ur hemmet och gå på livehandboll. Det gäller bara att få dem till Solnahallen en enda gång, så lär de komma tillbaka, säger Magnus Iden.