Han blev bäst i världen

Badou Jack.
En avslappnad och cool boxare softar i soffan i hotellsviten. Annars har tiden efter världsmästartiteln varit hektisk för Badou Jack.
Badou Jack har slitit hårt i många år för att nå sitt livs mål. Nu är han där.

31-åringen är nybliven proffsvärldsmästare i boxning, och miljonerna börjar trilla in på kontot.

Den nye kungen är tillbaka i sin hemstad Stockholm och har audiens för press och allmänhet. Han tar dock inte emot i en tronsal, utan i en stor hotellsvit på Kungsgatan.

Badou Jack sitter avslappnad i en soffa och bara njuter. På ett bord bredvid ligger det stora bältet som bevis på att 31-åringen är nybliven WBC-världsmästare i supermellanvikt.

– När jag fick bältet var det den häftigaste känslan i mitt liv. Efter alla mil jag sprungit, efter alla träningar och matcher, så är min dröm nu verklig. Jag är världsmästare!

Det bör tilläggas att proffsboxningen har flera organisationer. Badou Jacks VM-titel togs i WBC som anses vara den tyngsta organisationen.

Matchen som Badou aldrig kommer att glömma avgjordes den 24 april i UIC Pavilion i Chicago, USA. Motståndare i kampen om WBC-titeln var den amerikanske mästaren Anthony Dirrell. Efter tolv ronder stod det klart att Badou Jack vunnit på poäng. Och han fick inte bara ett bälte i belöning.

– Jag tjänade 1,8 miljoner kronor på matchen. Men pengarna ska delas med manager och tränare. Som regerande världsmästare hoppas jag få fyra, fem miljoner för min nästa match.

Badou Jack är aktuell för en gala i september i hans nuvarande bostadsort Las Vegas. Det blir en fajt mot engelsmannen George Groves.

Just på den här galan är det en förmatch. En annan boxare står i det ­absoluta rampljuset: Floyd Mayweather Junior. 38-årige Mayweather har varit världsmästare i fem klasser.

Senast vann han titeln i weltervikt mot Manny Pacquiao från Filippinerna. Det sägs att Mayweather fick en miljard kronor för besväret. Matchen i Vegas i september blir hans absolut sista.

– Mayweather är världens bäste och rikaste boxare, säger Badou Jack. Han har betytt mycket för mig, och det är tack vare honom jag fick chansen att gå titelmatchen.

Badou Jack fick efter sin seger en liten present av Mayweather, en diamantsmyckad Rolexklocka av guld värd cirka 670 000 kronor.

– Det är bara småpengar för honom. Jag har fått en bil också.

Mayweather är både en vän och mentor. Badou boxas för amerikanens proffsstall och har utvecklats mycket.

Och Badou Jack ser fram emot många fler matcher och utmaningar.

Han började med boxning först som 18-åring, och representerade Stockholms AIF och senare Djurgården.

Badou var målmedveten redan från början. När Lokaltidningen Mitt i intervjuade honom första gången hade han precis vunnit guld i junior-SM. Det var i december 2002.

– Mitt mål är att ta en stor titel, sa han då.

Och så blev det.

Badou Jack har en svensk mamma och en gambiansk pappa, och har dubbelt medborgarskap. 2008 tävlade han för Gambia i OS i Peking och var dessutom landets fanbärare vid invigningsceremonin.

Han växte upp på Södermalm där mamma Eva fortfarande bor. Pappa Dodou har också flyttat till Sverige och bor i Vårby gård.

– Jag känner mig lika mycket svensk som gambian, säger Badou Jack.

Diamanströsslad gåva från teamkompisen.

En blott 18-årig Badou Jack.

Fakta

Ska snart köpa villa i Las Vegas

Namn: Badou Jack.

Artistnamn: ”Jack the ripper”.

Ålder: 31 år.

Bor: Lägenhet i Las Vegas med hustrun Yasemin. ”Vi ska snart köpa villa i Vegas”. Uppvuxen på Södermalm.

Aktuell: Nybliven WBC-världsmästare i proffsboxning, supermellanvikt.

Boxats för: Stockholms AIF och Djurgården.

Pass: Både svenskt och gambianskt. Mamma Eva är svenska och pappa Dodou är gambian som nu också flyttat till Sverige.

Saknar: ”När jag är i USA längtar jag efter svenskt lösgodis”.