Han fixar jobb när rampljuset slocknat

Patrick Nordström visste inte vad han skulle göra den dag hockeyspelandet är över. Lösningen blev att hjälpa andra idrottare i samma situation.
Patrick Nordström visste inte vad han skulle göra den dag hockeyspelandet är över. Lösningen blev att hjälpa andra idrottare i samma situation.
Outbildad, utan stadigt jobb och med en hockeykarriär utan direkta möjligheter till försörjning – Patrick Nordström såg problemen hopa sig.

Han startade företag med en hockeykompis, och vägleder nu idrottare ut i arbetslivet.

Patrick Nordström, numera i Vallentuna BK och fostrad i Stocksunds IF, hade gett upp hockey­drömmen och vänt hem till moderklubben när stora utmaningen kom. Pojkåren i AIK hade inte gått obemärkt förbi och han värvades som 18-åring till senaste årtiondets bästa plantskola – Skellefteå AIK.

Det gick dock inte bra i SAIK, och som lök på laxen hoppade han av gymnasiet.

Några år senare, efter spel i bland annat Östersund och Väsby, började han inse konsekvenserna.

– Många kompisar hade tunga jobb och utbildningar. Själv hade jag ströjobb och lirade hockey. Självklart kändes det tungt, det var så det började.

Patrick och lagkompisen i Väsby, Robin Westerlund, ställde sig frågan om inte hängivna idrottare var perfekt arbetskraft? Och varför utbildningar inom idrottsrörelsen inte hade någon genomslagskraft.

– Robin hade gått en sports management-utbildning, men det leder sällan till jobb, vilket vi tyckte var konstigt.

Tillsammans med Robins bror ­Linus Westerlund startade de rekryterings- och bemanningsföretaget Athletic Work. Målgruppen är idrottare som rusat förbi utbildning och jobb. En av deras första klienter var forne OS-simmerskan Josefin Lillhage.

– Vi har hjälpt fler olympier att hitta arbetsgivare, säger Patrick och nämner Toby Stevenson, amerikanen som hoppade stavhopp iförd hockeyhjälm.

Mer vanligt är ändå att skapa kontakter mellan arbetsgivare och idrottare på nivån de själva befinner sig. Som exempel har Patrick förmedlat jobb till flera lagkompisar och några står näst i tur.

– Jag har alltid varit en typ av säljkille, men saknat utbildning, fortsätter Nordström. Under de drygt två år vi utvecklat företaget har jag utbildat mig genom att just starta företaget. Det har varit en intensiv, tuff och nervös period. Vi har alla tagit sidojobb för att klara företaget, men nu börjar det lossna.

Patrick är övertygad om att personer som vigt sitt liv åt idrott, hälsa, kamratskap och sunda värderingar är guld värda för arbetsgivare. Omvänt är det lika positivt för föreningarna.

– En tjej eller kille som kan kombinera idrott med jobb mår bättre.

Själv arbetar Patrick heldagar plus på tåget till och från träningar. Som bonus har det lossnat på isen. Nordström är i toppen av både den interna och seriens poängliga, och lär slå sina rekord på division 1-nivå innan säsongen är slut.

En förklaring tror han är att han tänker mindre, ”är mindre desperat att göra mål”.

– Det är roligare att spela hockey nu än det varit på många år. Jag har hittat trygghet och balans.

Fakta

Lotsar idrottare ut i arbetslivet

Namn: Patrick Nordström.

Ålder: 26 år.

Bor: Stockholm, men är ännu skriven hos föräldrarna i Danderyd.

Familj: Sambon Sofie Östlund.

Klubb: Vallentuna BK hockey.

Tidigare klubbar: Stocksund, AIK, Stocksund, Skellefteå, Östersund, Väsby, Järfälla.

Aktuell: Lotsar som rekryteringskonsult på delägda Athletic Work ut idrottare i arbetslivet. Har samtidigt själv blivit en tryggare spelare, och ligger i topp i poängligan i division 1.