Han har skrivit på för tre år i NHL

Carl Dahlström har redan provat på spel i AHL och Rockford. I höst är det Chicago Blackhawks och NHL som gäller för den 21-årige backen. Bästa rådet till knattar med NHL-drömmar är att träna när alla andra vilar. Också.
Carl Dahlström har redan provat på spel i AHL och Rockford. I höst är det Chicago Blackhawks och NHL som gäller för den 21-årige backen. Bästa rådet till knattar med NHL-drömmar är att träna när alla andra vilar. Också.
Carl Dahlström från Skälby som nyss har signat ett NHL-kontrakt med Chicago Black Hawks tackar pappa Erik för allt stöd under resans gång. "Jag har inte gjort så mycket. Han har själv haft bra koll på vad som krävts", säger Erik Dahlström.
Carl Dahlström från Skälby som nyss har signat ett NHL-kontrakt med Chicago Black Hawks tackar pappa Erik för allt stöd under resans gång. "Jag har inte gjort så mycket. Han har själv haft bra koll på vad som krävts", säger Erik Dahlström.
Carl Dahlström har uppfyllt hockeydrömmen - ett treårskontrakt med NHL-klubben Chicago Black Hawks.

Men utan pappa hade det inte gått.

– Han har uppmanat mig att träna hårt på somrarna när alla andra vilat, säger Carl om pappa Erik.

Carl Dahlström har just landat i Stockholm igen efter ett par veckor på Borneo.

– Vi tog dykarcert, besteg Mount Kinabalu på 4095 meters höjd och träffade orangutanger. Allt var helt perfekt, säger Carl.

Nyligen skrev 21-åringen på ett treårskontrakt med NHL-klubben Chicago Black Hawks.

Den klassiska frågan måste ställas. Hur känns det?

– Haha, den har man fått ställt några gånger. Det är lite svårt att svara på. Jag har ju haft lite kontakt med Chicago sedan jag blev draftad för tre år sedan. Det har gått väldigt bra under säsongen så jag har väl byggt upp det här under längre tid. Sen är det så klart jättehäftigt att väl få chansen. Jag är jättestolt över mig själv. Samtidigt är det nu det börjar liksom, säger Carl.

För bara för att kontraktet är undertecknat är NHL-biljetten inte utskriven.

– Jag siktar på att ta en plats i Chicago som många andra också gör. Annars blir det AHL och farmarlaget Rockford. Många har tagit den vägen också. Hursomhelst blir det jättehäftigt, säger Carl.

Resan mot NHL startade i Skälby.

Han spelade med ett år äldre killar, Järfällas 94:or, med Matte Rodensjö som tränare.

Det var mycket almis (allmänhetens åkning) och cuper.

– Matte trodde på mig och har hjälpt mig jättemycket. Det var mer själva filosofin han hade. Väldigt mycket om att ska man lyckas gäller det att man ligger i och tränar hårt, säger Carl.

Carl Dahlström stannade i Järfälla HC tills han var U15-kille, sedan AIK en säsong och därefter Djurgården, innan han skrev på för Linköping som han tillhört de senaste fyra säsongerna.

I NHL-draften 2013 valdes han i den andra rundan som 51:a totalt av Chicago Black Hawks.

Varför har just du lyckats?

– Framförallt har jag alltid tränat hårt, säger Carl.

– Jag har kört sommarfys sedan jag var liten. Där har pappa varit en stor del. Han har legat på mig när det varit som tyngst. När det varit mindre med laget har han uppmanat mig att träna hårt: ”På somrarna kan du lättast dra ifrån. På vintrarna tränar alla nästan lika mycket”, säger han.

Erik Dahlström protesterar.

– Han behövde aldrig peppas. Han skötte sin träning själv. Jag tror inte att man kan tvinga någon. Har man inte skallen så kommer man inte att träna. Så det är nog hans egen förtjänst. Men det handlar om att ge förutsättningar i form av tid och möjligheter. Det är inte så lätt att träna om man sätter sig på en båt i sex veckor exempelvis, säger Erik.

Carl har ärvt längden och storleken efter sin pappa, båda är över 190.

– Man han tränar lite mer än mig nu och är lite större nu, haha, säger Erik.

För att behålla smidigheten har Carl kört mycket motorik off season, cyklat enhjuling, jonglerat.

– Inte tung fys, utan grejer för att få bra koll på kroppen. Jag har kört det som man ska göra liksom. Sen har jag väl lite talang också, säger Carl Dahlström.

Fakta

Hunden heter Biffen

Namn: Carl Dahlström.

Ålder: 21.

Bor: Hornsberg, uppvuxen i Skälby.

Familj: Flickvännen Louise Simonsson, pappa Erik Dahlström, mamma Åsa Eriksson, syster Klara Dahlström och hunden Biffen, en Bichon havanais.

Aktuell: Har nyligen skrivit kontrakt med NHL-klubben Chicago Blackhawks.

Moderklubb: Järfälla HC.

Position: Back.

Jobbar på: Min snabbhet eftersom jag är rätt stor, jag hoppar mycket hopprep, och aggressiviteten.

Saknar från Skälby: Baksidan av vårt hus med poolen och jacuzzin.

Tar med sig till USA: En massa svenska recept med massa god svensk mat.

Framöver: I juni väntar ett träningsläger i Chicago. I slutet av augusti förlägger NHL-laget ett läger till Stockholm.

Andra NHL-spelare från Järfälla HC: Peter Wallin, Mikael Tellqvist samt Niklas och Staffan Kronwall.