ANNONS

Han har sparkat ett helt fotbollslag

”Vi kommer under vintern att rekrytera nya spelare till laget för att behålla platsen i sjuan. Stommen kommer att utgöras av förra säsongens HJ19-spelare, säger Ketil Torp, ordförande i Sörskogens IF.
”Vi kommer under vintern att rekrytera nya spelare till laget för att behålla platsen i sjuan. Stommen kommer att utgöras av förra säsongens HJ19-spelare, säger Ketil Torp, ordförande i Sörskogens IF.
Domaren har inget hört, spelarna nekar. Ändå sparkas Sörskogens a-lag efter anklagelserna om homofoba uttalanden.

– Snipers hade inte gått ut så hårt om det inte var sant, säger ordförande Ketil Torp.
ANNONS

Det var säsongens näst sista match. Sörskogens IF mötte Stockholm Snipers på Visättra IP och vann med 3–2.

Efteråt anmälde Stockholm Snipers, som är ett uttalat hbt-lag, sin motståndare till Stockholms Fotbollförbund för homofoba kommentarer.

Christoffer Smitz, spelande tränaren i Stockholm Snipers, har aldrig varit med om något liknande. Han berättar att de refererades till som ”slynor”, fick höra saker som ”du suger kuk för 50 spänn”, ”alla har hiv” och ”vi blir förmodligen smittade”.

– Vi valde att anmäla eftersom det var så många i laget som hört saker. Och därför att ingen från deras håll reagerade eller sa ifrån någonstans. Vi är en förening med det uttalade syftet att hbt-personer ska kunna komma och idrotta, därför har vi ett ansvar att markera när det går över gränsen, säger Christoffer Smitz.

Stockholm Fotbollförbund beslutade att ge Sörskogens IF böter på 5 000 kronor för de kränkande kommentarerna.

Representanter för klubben ålades också att delta i en etikutbildning.

Nyligen beslutade en enig styrelse att sparka hela a-laget.

Lagledaren Henrik Castefjord förstår ingenting.

– Visst kan det ha sagts saker. Det är 16 man på plan och vid sidan. Men det är inte skäl att sparka ett helt lag. Jag har pratat med spelarna, ingen känns vid den här typen av uttalanden.

ANNONS

Enligt Henrik Castefjord sänktes laget – i media och av sin egen klubbledning – utan att ha fått ge sin version.

– Styrelsen borde ha stått upp för oss, särskilt eftersom domaren inte har hört och sett något. I stället hugger de oss i ryggen, säger Henrik Castefjord.

Varför skulle Snipers ljuga om detta?

– De kanske inte kan ta en förlust, säger Henrik Castefjord.

Domaren Johannes Lidmo har inte hört några kränkande ord, meningar eller gester. ”Om dessa händelser skett under matchen, så har de i så fall skett bakom ryggen på mig”, skriver han i ett yttrande.

Ord står alltså mot ord, och Sörskogens IF skulle förmodligen ha friats om inte klubbstyrelsen i sitt yttrande till Fotbollförbundet tagit ställning mot sitt eget lag, berättar Michael Westerholm vid Stockholms Fotbollsförbunds tävlingsutskott.

Enligt klubbens ordförande Ketil Torp kallades herrlagets ledare till ett extra styrelsemöte för att förklara sig innan beslutet om att avveckla herrlaget togs. Men han avböjde.

– Min fabrik hade brunnit ner, så jag hade annat att tänka på, säger Henrik Castefjord.

Styrelsen erbjöd även spelarna att genomföra etikutbildningen för att få representera föreningen nästa säsong, men de avböjde.

– Vi hade inte något annat val än att stänga av hela laget. Ordbruken lämpar sig inte inom fotbollen eller någon annanstans. Vi är en förening med 90 procent ungdomar och måste vara tydliga med vår värdegrund, säger Ketil Torp.

Till lagets nackdel hör även tre bestraffningsärenden mot enskilda spelare den gångna säsongen för våld och smädelser.

– Det har vägts in, säger Ketil Torp.