Han säljer sig själv på Stockholm Open

Andreas Siljeström laddar från baslinjen under US Open. Annars är det spelet vid nätet, och serven, som är den 2,06 meter långe Vasastadsbons farligaste vapen.
Andreas Siljeström laddar från baslinjen under US Open. Annars är det spelet vid nätet, och serven, som är den 2,06 meter långe Vasastadsbons farligaste vapen.
För Andreas Siljeström är If Stockholm Open den 12–20 oktober extra viktig. Som förste tennisspelare finansierar han sin satsning med hjälp av privata investerare. Nu ska han visa vad han går för på hemma­plan.

– Det har gått trögt i sommar, men nu ska jag göra lite jippon under Stockholm Open och jag hoppas att fler investerare ska satsa, säger 32-åringen från Vasa­stan.

Han har precis spelat klart en turnering i Belgien, dit han reste direkt från en turnering i Frankrike. Innan den spelade han i Turkiet. Planen är att stanna i Belgien några dagar för att sedan åka direkt till nästa turnering.

– Det kan bli i Frankrike, eller i Bangkok. Eller i Sydamerika. Jag vet sällan långt i förväg. Jag reser 37–38 veckor om året. Det kan låta glamoröst, men det är mycket tåg och flyg och sista minuten. Man måste verkligen älska tennisen för att klara av det, säger han.

Andreas Siljeström började spela tennis som 8-åring, men inledde sin professionella satsning först vid 27. Då hade han pluggat i USA och spelat college-tennis, med stora framgångar i dubbel, i sex år.

–Efter min mastersexamen tänkte jag att jag har spelat tennis hela livet – jag kan vänta med att börja jobba och ge tennisen en chans.

Som alltmer utpräglad dubbelspecialist, med serve och volley som främsta styrkor, sluggade sig Andreas uppåt på ATP-rankingen. I maj i fjol låg han 56:a och var dessutom med och slogs om en plats i OS i London och i Sveriges Davis Cup-lag.

Allt pekade uppåt, innan Paris öppna. Där bröt Andreas foten. Men han lät sig inte knäckas.

– Tvärtom. Jag var så sugen på att komma tillbaka att jag började spela för tidigt och förlängde skade­perioden.

Först efter ett halvår kunde han göra comeback och påbörja en ny klättring. Sedan dess åker Andreas jorden runt och spelar på Challenger-touren för att plocka tillräckligt med poäng för att åter få plats på ATP-touren på allvar.

– På sikt är mitt mål att få spela alla Grand Slam. Dels är det hur kul som helst att spela dem, dels är det större prispengar där.

Det är för att ha råd att åka runt på Challenger-touren som Andreas nu säljer andelar i sin satsning. Varje andel kostar 100 kronor och Andreas säljer, via företaget Tradein­sports, 3 080 andelar. Om alla andelar säljs får han in 308 000 kronor. Investerarna får då dela på 15 procent av de prispengar han drar in under tre år från och med den 1 december i år. Skulle Andreas lyckas etablera sig topp-10 i världen får investerarna en avkastning på cirka 100 procent.

Flera kända golfspelare har använt upplägget, så kallad crowd-investing, för att finansiera sina satsningar. Inom tennisen är dock Andreas först.

Hur känns det att vara ett investeringsobjekt?

– Jag har inte tänkt på det sättet utan tycker bara att det är en häftig idé. På det här sättet ger jag tillbaka till dem som trott på mig. Om det går riktigt bra kan jag till och med gå back på det här.

Skulle du själv investera i Andreas Siljeström?

– Ja, jag tror på mig själv. Det skulle jag.

Fakta

Kan ställas mot Jonas Björkman

Namn: Andreas Siljeström.

Ålder: 32 år.

Bor: Vasastan. ”Har bott vid Odenplan hela mitt liv.”

ATP-ranking i dag: 107.

Klubb: KLTK (Kungliga Lawn Tennis Klubben)

Dubbelpartner: ”Ingen fast just nu. Man lär sig mycket på att spela med olika, men jag hoppas hitta någon fast snart, någon man kan träna med och resa med varje vecka.”

Aktuell: Ska spela dubbelturneringen i If Stockholm Open som börjar i helgen. Får där tuff konkurrens av topprankade Robert Lindstedt som spelar med stjärnan Jonas Björkman.