Han slåss i ringen – och på vita duken

Johan tränar på sin klubb Onechai Muaythai vid Hornstull. ”Han är helt öppen för förändring och otroligt bra på att ta till sig nya instruktioner. Vore alla elever som han så skulle mitt jobb som tränare vara väldigt lätt”, berömmer Peter Wetzelmayr, tränare och coach.
Johan tränar på sin klubb Onechai Muaythai vid Hornstull. ”Han är helt öppen för förändring och otroligt bra på att ta till sig nya instruktioner. Vore alla elever som han så skulle mitt jobb som tränare vara väldigt lätt”, berömmer Peter Wetzelmayr, tränare och coach.
Johan i en stuntdubbel för Marie Serneholt vid ett inslag på Hellenius Hörna. foto: privat
Johan i en stuntdubbel för Marie Serneholt vid ett inslag på Hellenius Hörna. foto: privat
Johan Lindqvist började träna kampsport för att få till bättre slagsmålsscener i sitt jobb som stuntman. På kuppen blev 27-åringen från Fredhäll en fajter i toppklass. I lördags blev han svensk mästare i thaiboxning.

Vid 15 års ålder tog livet plötsligt en ny vändning för Johan Lindqvist. Han var en talangfull hockey­spelare i Västerås när hans lag tog in en gymnast för att sköta fysträningen.

– Jag fastnade för det så jag slutade med hockeyn och började med gymnastik i stället, först i en nybörjargrupp men jag hade lätt att lära så jag började tävla ganska snabbt, säger Johan.

Redan efter ett år kunde han utföra sådant som klubbkamraterna tränat på sedan 5-årsåldern. Kunskaperna från gymnastiken kom väl till pass när han några år senare fullständigt ruttnade på sitt jobb som målare.

– Jag var 20 år och så trött på det. Då hoppade jag på en stuntutbildning. Den var bara tre veckor lång, men jag började få jobb direkt.

Johan bestämde sig för att satsa allt, lämnade Västerås och flyttade till Stockholm. Så småningom slutade han med gymnastiken och började träna kampsport, först wushu och sanshou (ett slags kinesisk kickboxning).

– Jag ville att det skulle se bra och realistiskt ut när jag gör slagsmålsscener. Dessutom har jag nytta av fallteknik, koordination och snabba reaktioner även för andra typer av stuntuppdrag, förklarar han.

Precis som med gymnastiken lärde han sig snabbt och började tävla efter bara ett halvår. Men själva fajtmomentet hade han svårt för till en början.

– Det var skitobehagligt att sparka på någon. Men man börjar med mitsar och benskydd och trappar liksom upp det, så jag vande mig.

Att kunna de rätta rörelserna för fajtscener har varit värdefullt, särskilt eftersom han har börjat få uppdrag av dataspelstillverkare som vill använda sig av inspelade verkliga rörelser.

– Men uppdragen är annorlunda än verkliga matcher. Det ska vara lite flashigare sparkar. Jag har försökt ibland att testa sådana grejer i ringen. Och jag har varit nära, men det är svårt. Man visar för tydligt i förväg vad man ska göra.

För drygt ett år sedan började han med thaiboxning. Än en gång visade han sig ha förmågan att snabbt lära in nya rörelsemönster och tekniker. I sitt första thaiboxnings-SM gick Johan hela vägen till final. Där vann han på poäng mot den rutinerade Jonas Berglund, Sundsvall. Guld i SM-debuten alltså för stuntmannen från Fredhäll.

Fakta

Låg i en tunna och föll från 10:an

Namn: Johan Lindqvist.

Ålder: 27 år.

Bor: Fredhäll, Kungsholmen.

Familj: Sambo, ett barn på väg.

Yrke: Stuntman, och PT på Kampsortslabbet på Östermalm.

Värsta stuntuppdrag: För Rockbjörnen, när jag låg i en tunna och rullade i från 10:ans hopptorn. Det gjorde … ont!

Viktklass: 63,5 kilo.

Aktuell: Tog guld i sitt första thaiboxnings-SM, finalen gick i Umeå i lördags.

Tidigare kampsportsmeriter: SM-guld och VM-brons i sanshou.