Han tar fajten för att rädda ishallen

Mikael Berg hoppas att ishallen på Hanvedens IP ska räddas. För många barn och ungdomar är det för långt att åka till Handen och Torvalla, och Berg tror att risken är stor att de slutar med hockey om hallen i Hanveden läggs ned.
Mikael Berg hoppas att ishallen på Hanvedens IP ska räddas. För många barn och ungdomar är det för långt att åka till Handen och Torvalla, och Berg tror att risken är stor att de slutar med hockey om hallen i Hanveden läggs ned.
Det jobbas och lobbas hårt för att Hanvedens ishall ska få stå kvar.

Mikael Berg, hockeyledare i Västerhaninge IF, har tagit internet och facebook till hjälp för att övertyga politikerna.

Mikael Berg håller på att röja ur ett omklädningsrum i Hanvedens ishall (Haribohallen). Västerhaninge IF:s flickhockey har just flyttat ut. De vill träna tillsammans med damlaget som huserar i Torvalla ishall.

– Damerna får inte vara här eftersom planen inte är godkänd och sargen inte är tillräckligt bra, säger Mikael Berg som är pojklagstränare i Västerhaninge IF och en man som brinner för ishockey.

Flicklaget har alltså flyttat frivilligt. Men övrig ungdomsverksamhet vill man ha kvar här. Det är VIF:s bestämda åsikt.

Kommunens politiska majoritet vill stänga Hanvedens ishall och i stället uppföra en multisportarena. Haninges hockeyklubbar skulle då endast vara hänvisade till de två ishallarna vid Torvalla.

Några killar från Västerhaninges P98-lag ska just in på Hanvedens is för lite spontanhockey. De är synnerligen överens om att hallen bör vara kvar.

– Annars skulle jag sluta med hockey, säger Emil Hellgren. Jag bor i Västerhaninge, och det är nära och bra att spela här. Det blir för långt att åka till Torvalla.

Lagkompisen Andreas Frånlund instämmer.

– Om de river hallen slutar många, och då kanske man sitter hemma framför datorn i stället.

För att väcka opinion öppnade Mikael Berg ett konto på facebook i början av september.

– Vi måste göra något för att folk ska förstå vad som är på gång, säger Berg. Jag gick bland annat in på alla föreningars gästböcker på nätet och bjöd in till vår grupp på facebook.

Hittills har man fått drygt 2 200 medlemmar. På facebook visar man sitt stöd för Hanvedens ishall. Även politiker från olika läger har blivit medlemmar för att ha ett forum att diskutera frågan.

Den 26 september hade kultur- och fritidsnämnden ett möte där fritidsförvaltningen skulle presentera sin utredning om ishallens framtid och en eventuell multi­sportarena.

Representanter från VIF, Haninge Hockey och Vendelsö IK fanns på plats, och gjorde tummen ner för utredningen som enligt deras åsikt innehöll flera felaktigheter. Därför har frågan återremitterats till fritidsförvaltningen.

Michael Fridebäck (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, tror att förvaltningen blir klar med den nya utredningen kring nyår. Hans bestämda åsikt är att Hanvedens ishall ska göras om till multisportarena.

– Torvalla kan bli ett is-Mecka. Tyvärr får vissa längre resor om Hanvedens ishall läggs ner, men enorma renoveringskostnader undviks. Jag driver stenhårt att en innehall i de södra kommundelarna ska byggas. Den ska vara öppen för spontanidrott, innebandy, gymnastik, handboll, basket och många andra sporter.

Men inte ishockey?

– Nej, även om det kan verka motsägelsefullt. Jag bedömer att Torvallas två ishallar täcker behovet.

Fakta

54 ishallar i länet

I Haninge finns tre ishallar som drivs i kommunens regi: Torvalla ishall 1, Torvalla ishall 2 och Hanvedens ishall (Haribohallen).

I Stockholms län finns 54 ishallar.

I Sverige finns 342 ishallar (juni 2011).

Svenska Ishockeyförbundets mål är att det ska finnas 400 ishallar i landet 2015.