Haninge FBC satsar för att nå superligan

Joachim Borgqvist instruerar A-lagets spelare under ett träningspassei Torvalla. Nya spelidéer kan vara på gång efter Haninge FBC:s svaga start i innebandyallsvenskan.
Joachim Borgqvist instruerar A-lagets spelare under ett träningspassei Torvalla. Nya spelidéer kan vara på gång efter Haninge FBC:s svaga start i innebandyallsvenskan.
Haninge FBC:s herrlag nöter på år efter år i allsvenskans mellanskikt. Man har inte varit i närheten av att ta klivet upp i innebandyns superliga.

Nu görs en satsning för att nå högsta serien inom ett par år.

Haninge FBC:s herrlag är ett innebandygäng som inte överraskar. Säsong efter säsong är det samma historia. Laget börjar allsvenskan uselt, men en slutspurt räddar kontraktet.

Det kan hända igen. Haninge har inlett allsvenskan norra med två förluster.

– Historiskt sett har vi ju varit där nere och dansat varje år och sedan vänt, säger tränaren Joachim Borgqvist.

Han är inte säker på att det handlar om tillfälligheter.

– Det kanske blir en vana att ha kniven mot strupen och ändå veta att man klarar sig. Förra säsongen var det som att vi inte kunde vinna före jul, och efter jul kändes det som att vi inte kunde förlora.

Haninge FBC slutade på sjätte plats.

– Det var vi nöjda med efter förutsättningarna. Vi hade mycket skador och en tunn spelartrupp.

Årets målsättning är en liknande slutplacering. Tidigast säsongen 2014/2015 ska laget vara moget att ta klivet upp i superligan (landets högsta serie).

– Först måste vi lägga mer jobb på att bygga organisationen. Det är A och O för att bli ett stabilt lag i superligan. Visst kan en klubb köpa ihop ett lag som går upp, men för att stanna kvar behövs en rejäl plattform och inte bara pengar.

Denna säsong har Haninge FBC en ny ordförande, Hasse Britander, och flera nya namn i organisationen.

– Det blåser positiva vindar, säger Joachim Borgqvist.

Klubben tänker inte klara sig på egen hand. Sedan tidigare har man ett samarbete med innebandy­akademin på Fredrika Bremer-gymnasiet, där Borgqvist är chefsinstruktör.

– Vi har förnyat avtalet, säger han. Nu finns det en tydligare koppling mellan klubb och skola.

Eleverna får möjlighet att träna med ett allsvenskt lag, och klubben kan dra nytta av detta när det kommer till nyrekryteringar.

Till denna säsong har Haninge FBC också tecknat ett samarbetsavtal med Vendelsö IK som har bred ungdomsverksamhet och ett herrlag i division 2. Spelare ska kunna gå mellan de båda klubbarna.

– Att spela i Vendelsö kan bli en stege upp till Haninges A-lag, säger Joachim Borgqvist. Tanken är att på sikt utveckla samarbetet, men det är inte aktuellt att slå ihop klubbarna.

I dagsläget är dock spelartruppen lika tunn som förra säsongen. Tre tongivande spelare har lämnat Haninge: Johan Eriksson, Niklas Hedengran och Miika Häiväläinen. Enda nyförvärvet är Robin Rudberg, en irrationell center som senast spelade i Älvsjö AIK.

– Vi har tappat spetskvalitet, säger Joachim Borgqvist. Nu är det upp till våra unga duktiga spelare att ta nästa kliv.

Fakta

Tjejerna saknas i Haninge FBC

Haninge FBC (Floorball Club) satsar hårt på att stärka organisationen.

På sikt ska klubben ha ett herrlag i högsta serien – superligan.

I dag har Haninge FBC ett herrlag i allsvenskan och två juniorlag och åtta ungdomslag med killar.

Damlaget lades ner efter förra säsongen.

För framtiden är visionen att ha lag i alla åldrar, och för både pojkar och flickor.