Haninge Hockey tog sig ut ur krisen

Haninge Hockeys A-lag tränar nere på Torvallas is. På läktaren står två män som har all anledning att vara nöjda: vice ordföranden Åke Lindén och ordföranden Per Rasmussen.
Haninge Hockeys A-lag tränar nere på Torvallas is. På läktaren står två män som har all anledning att vara nöjda: vice ordföranden Åke Lindén och ordföranden Per Rasmussen.
För fem år sedan var Haninge Hockey konkursfärdigt.

– Vi var 30 minuter från döden, säger vice ord­föranden Åke Lindén.

Men nu är skulderna betalda och klubben andas framtidstro.

Man kan säga att ett litet mirakel utförts på bara fem år.

Inför säsongen 2008/2009 hade Haninge Hockey skulder på 1,1 miljoner kronor. Spelar- och ledarflykt ledde till att klubben bara hade ett A-lag och fyra ungdomslag. Styrelsen avgick, och det var svårt att hitta folk till en ny styrelse.

Haninge Hockey var på väg att gå i konkurs och upphöra att existera.

Inför denna säsong var alla skulder till leverantörer och kommun betalda. Det finns till och med ett överskott på 452 000 kronor i kassakistan. Klubben har tio ungdomslag och ett herrlag i division 2. Och inte minst en fungerande organisation som tror på en ännu ljusare framtid.

– Nu omsätter klubben 2,2 miljoner per år. Visionen är 3 miljoner kronor vilket behövs eftersom vi vill att A-laget ska gå upp i division 1, säger vice ordföranden Åke Lindén

Haninge Hockeys framgångshistoria handlar om hårt arbete och rejält bantade utgifter. Framför allt snålades det in på A-laget som tidigare slukat en stor del av budgeten.

– De spelade på en nivå som klubben inte hade råd med, säger ordföranden Per Rasmussen.

När A-laget fick knappare resurser resulterade det i att man åkte ner i division 2. Men alternativet hade varit konkurs och inget spel alls.

För fem år sedan hade spelarna ersättning och gott om material.

– Nu spelar killarna för att ha roligt, säger Åke Lindén. De byter eller lånar utrustning av varandra, och lagandan är bra.

På senare år har medlemsantalet ökat kraftigt, och nu finns cirka 200 aktiva spelare. Det gör att pengar från aktivitetsstöd rinner in. Medlemsavgiften har inte behövt höjas, den ligger på 500 kronor, plus att varje medlem betalar 2 500 kronor per år i föreningsavgift.

– Vi är väldigt öppna med vart pengarna går, säger Lindén.

Förutom sportsliga framgångar ska Haninge Hockey nu fördjupa samarbetet med Fredrika Bremer gymnasiets ishockeyakademi.

Dessutom ska man genom marknadsföring skapa ännu större intresse för hockey i kommunen.