Haninge Hockeys allra sista kvalmiss

Trots hemmasegern mot Bajen Fans i onsdags i kvalet till ettan räckte det inte för Haninge Hockey. Målvakten Marcus Norén tröstas av backen Marcus Carlsson.
Trots hemmasegern mot Bajen Fans i onsdags i kvalet till ettan räckte det inte för Haninge Hockey. Målvakten Marcus Norén tröstas av backen Marcus Carlsson.
Den nya storklubben Haninge Anchors får inget herrlag i division 1.

Haninge Hockey avslutade tiden som egen förening genom att göra som vanligt – missa i kvalet.

I torsdags kväll hade både Västerhaninge IF och Vendelsö IK årsmöten. Precis som väntat var de som ville stänga hockeyverksamheterna i klar majoritet. Det bestämdes på båda mötena att man ska uppgå i den nya storklubben Haninge Anchors.

Den tredje klubben i fusionen, Haninge Hockey, har årsmöte i maj. Allt talar för att man då säger ja till Haninge Anchors.

– Direkt efteråt ställer vi våra platser till förfogande. Vi ändrar stadgarna och bildar ny styrelse, säger Haninge Hockeys ordförande Per Rasmussen.

Haninge Anchors blir distriktets största klubb. Men då handlar det om bredd. Representationslaget på herrsidan ska spela i division 2. Det står klart sedan Haninge Hockey missade i den slutliga kvalserien som avslutades i söndags.

– Jag tycker vi har gjort en bra säsong ända fram till kvalet, säger backen Marcus Carlsson.

– Men det kunde ha slutat helt annorlunda om vi vunnit mot Bajen Fans i den andra kvalmatchen. Vi var så nära. Efter den matchen blev vi för rädda att förlora.

23-årige Marcus Carlsson gör sin fjärde säsong i Haninge, och tror på en fortsättning i Haninge Anchors.

– Att det blir en enda stor förening tycker jag enbart är positivt.

Marcus Carlsson har varit med om att missa tre kval till ettan med Haninge. På de fem senaste säsongerna har Haninge kvalat fyra gånger och missat i samtliga.

Haninges coach Tomas ”Mini” Berg vet sannerligen hur det känns att vara en förlorare i kvalsammanhang.

– Det är svårt att vinna ett kval. Själv har jag som spelare varit med om tolv kval med Hammarby, Huddinge och lag i Norge. En enda gång har det gått bra, det var 2001 när Huddinge tog sig till allsvenskan.

Det är ännu inte klart om Tomas Berg fortsätter som coach. Diskussionerna ska strax påbörjas.

Bergs senaste sejour i Haninge Hockey är tre år lång. Inte mycket om man jämför med lagledaren Matz Cedgren som säger att han varit med ”sedan 1990-talet någon gång”.

– Och min pappa Cacka (Carl-Erik) har varit med sedan 1960-talet, säger Cedgren. I dag är pappa materialare för A-laget.

Matz Cedgren är inte sentimental. Han tycker det är bra att Haninge Hockey upphör att existera och går upp i Haninge Anchors.

– Ja, det känns helt rätt och spännande. Vi måste samla allt under ett tak. Vi klarar inte längre att driva tre klubbar och ta spelare och resurser från varandra. Nu kommer vi att slippa luckor i vissa åldersgrupper.

Matz Cedgren beklagar att A-laget inte tog sig till division 1.

– Det känns tungt. Visst hade vi hoppats att klara det. Den nya klubben hade känts ännu attraktivare om vi hade haft ett lag i ettan.

Fakta

Haninge Hockeys trista kvalhistoria

Så här har de gått de senaste fem säsongerna:

2012/2013: Ej vidare från den slutliga kvalserien till division 1.

2011/2012: Missade kvalserien till division 1 med en poäng.

2010/2011: Ej vidare från den slutliga kvalserien till division 1.

2009/2010: Ej vidare från den slutliga kvalserien till division 1.

2008/2009: Åkte ner i division 2 efter kvalspel.