Haninge hyllar sin stjärna

Sarah Sjöström fick själv avtäcka tavlan som hissades upp i taket innanför entrén i Torvalla sporthall i Haninge. På tavlan finns bilder från flera av simstjärnans framgångar.
Sarah Sjöström fick själv avtäcka tavlan som hissades upp i taket innanför entrén i Torvalla sporthall i Haninge. På tavlan finns bilder från flera av simstjärnans framgångar.
En 13-årig Sarah Sjöström forsar fram i Torvallas bassäng. Redan då var fjärilsim favoritgrenen.Arkivbild
En 13-årig Sarah Sjöström forsar fram i Torvallas bassäng. Redan då var fjärilsim favoritgrenen.Arkivbild
Framgångsrika hockeystjärnor i NHL kan få sina tröjor upphissade i taket.

Simstjärnan Sarah Sjöström har nu hedrats på samma sätt. Men det var inte läge att hissa upp en baddräkt, så det blev en tavla i stället.

Det var i Torvalla simhall i Haninge som allt började. En 9-årig Sarah Sjöström bestämde sig för att börja träna med Södertörns SS.

Tolv år senare är hon bäst i världen. På den långa meritlistan finns högar av guld från SM, EM och VM. 2014 tog Sarah tre VM-guld i kort bana och tre EM-guld i lång bana. Efter detta fantastiska år belönades den nu 21-åriga simdrottningen med Sveriges Radios Jerringpriset, ”Folkets pris”.

Nu tycker Haninge kommun att det är hög tid att hedra sin guldklimp. I onsdags fanns Sarah på plats för att avtäcka en tavla med bilder från hennes simframgångar. Den hänger precis innanför entrén till Torvalla sport- och simhall, och är det första besökaren ser.

– Kul, tycker Sarah. Jag hoppas tavlan kan inspirera barn till att börja simma. Även om jag själv inte tränar i hallen längre betyder den mycket för mig. Det var ju här jag började simma, och jag bodde bara runt hörnet.

Onsdagens ceremoni inleddes med att kultur- och fritidsnämndens ordförande Mehmet Coksürer (MP) höll ett kort tal. Han sa bland annat: ”Världens största simstjärna kommer från Haninge, och det är en stor ära. Sarah är en förebild som inspirerar många barn att börja simma”.

Sedan var det dags för själva avtäckelsen. Ett blått skynke hängde över tavlan.

– Var ska jag dra, undrade ­Sarah.

Allt gick bra och applåderna smattrade. Många av de närvarande, inte minst politiker och tjänstemän, passade på att bli fotograferade tillsammans med stjärnan.

Även om Sarah Sjöström inte bor kvar i Haninge är hon ofta här och besöker sin familj. Hon bor numera med sambon Johan i Traneberg i västra Stockholm.

– Jag kommer nog inte att flytta tillbaka, det är mer aktuellt att närma sig tullarna.

Hon tränar så gott som dagligen i Eriksdalsbadet, och ju kortare resväg desto bättre.

Just nu laddar Sarah för helgens Grand Prix-final i Jönköping. Säsongens stora mål är VM i ryska Kazan i augusti.

2015 är ändå något av ett mellanår, åtminstone jämfört med 2016. Då är det dags för Sarah att simma sitt tredje raka OS. Hon har ännu inte tagit det så hett efterlängtade OS-guldet, men i Rio ska det ske.

– Jag tänker mycket på OS, fast inte varje dag.

Trots en lång karriär med stenhård träning har hon absolut inga planer på att lägga av efter ett OS-guld.

– Då är jag bara 23 år och kommer att vara ännu mer motiverad.

Om Sarah vinner OS kanske det är dags för Haninge kommun att hedra henne med en staty.

– Nja, då vill jag hellre att man bygger en 50-meterbassäng i Haninge. Det skulle locka simmare från hela söderort att komma hit.

Även om jag själv inte tränar i hallen längre betyder den mycket för mig.Sarah sjöström

Fakta

Simstjärna i ständig hetluft

Namn: Sarah Sjöström.

Ålder: 21 år.

Bor: I Traneberg i västra Stockholm med sambon Johan. Född i Rönninge. Uppvuxen i Haninge.

Aktuell: Ständigt. Hedrades i förra veckan av Södertörns SS som hissade upp en tavla i taket i Torvalla simhall där karriären en gång började. Tavlan är pepprad med bilder från Sarahs simframgångar.

Klubb: Södertörns SS som bedriver verksamhet i Haninge och Huddinge.