Haningelyftaren sexa i EM

Patricia Strenius visade musklerna i EM i tyngdlyftning.
Patricia Strenius visade musklerna i EM i tyngdlyftning.
Haningeatleten Patricia Strenius var riktigt stark när hennes viktklass i EM i tyngdlyftning avgjordes i går onsdag i Split.
27-åringen blev femma i ryck, sjua i stöt, och sexa sammanlagt.

– Mitt mål är att slå svenskt rekord. Sedan får vi se hur långt det räcker.

Patricia Strenius var lite osäker på var hon stod i konkurrensen i 69-kilosklassen inför EM i tyngdlyftning som avgjordes i går onsdag i Split i Kroatien.

Svaret är att hon står sig mer än väl. 27-åringen från Vega Atletklubb i Haninge blev sammanlagd sex efter att ha klarat 219 kilo fördelat på 96 kilo i ryck och 123 kilo i stöt.

Strenius personliga rekord är 96 kilo i ryck vilket hon tangerade på EM. Det personliga rekordet i stöt (och svenska rekordet) är 124 kilo. Stötrekordet står sig alltså, men det var nära att Strenius tog 126 kilo.

Starkare än rankningen

Inför EM var hon rankad nia i sin viktklass. Med sjätteplatsen visade Patricia Strenius att hon definitivt tillhör Europaeliten.

Ryskan Anastasiia Romanova vann överlägset med klar marginal i både ryck och stöt och slutade på 243 kilo sammanlagt, 18 kilo före tvåan Mariaya Khlyan från Ukraina. Bronsmedaljen gick till Anastasiya Mikhalenka, Vitryssland, som precis som tvåan klarade 225 kilo.

Läs mer: EM kan bli ett lyft för Patricia Strenius