Hannah och Martin får alla att fixa frivolt

Martin Beckman och Hannah Silvhagen, Järfällagymnasterna, seniorgrupp
Martin Beckman och Hannah Silvhagen leder seniorgruppen, tidigare föräldragruppen, ihop.
Drygt 30 tränar med seniorgruppen, cirka 20 står på kö för att få komma med.
Drygt 30 tränar med seniorgruppen, cirka 20 står på kö för att få komma med.
Seniorgruppen tränar två gånger i veckan, tisdagskvällar och lördagsmorgnar.
Seniorgruppen tränar två gånger i veckan, tisdagskvällar och lördagsmorgnar.
Hannah Silvhagen och Martin Beckman tränar två ungdomsgrupper var i Järfällagymnasterna – men inte bara det. Fyra timmar i veckan lägger de på att få en grupp seniorer att våga sig på volter och överslag. Nu har de nominerats till utmärkelsen Mitt i:s Idrottshjälte.

– De kan lika gärna träna unga duktiga elitgymnaster med helt andra förutsättningar än oss, men här välkomnas alla oavsett nivå. Jag är ganska dålig, men Hannah och Martin lyckas få mig att känna mig duktig. De är otroliga på att peppa och få oss att våga, säger Moa Mannheimer.

Järfällagymnasterna, seniorgrupp

Moa Mannheimer gör sig redo för en ny utmaning i Järfällagymnasternas hall i Viksjö.

Det är hon som har nominerat Hannah Silvhagen och Martin Beckman. Moa Mannheimer har tränat med gruppen sedan årsskiftet, men har redan lärt sig att göra frivolt, överslag och flickis trots att hon inte tränat gymnastik som ung.

Startades som en föräldragrupp

– Det är lätt att vara 40 år och lite bekväm och stanna i sin comfortzon. Här prövar jag sådant som jag aldrig trott att jag skulle göra. Sedan att det inte ser så snyggt ut är en annan sak, säger Moa Mannheimer och skrattar.

Träningsgruppen för seniorer startades som en föräldragrupp för snart tio år sedan. Sedan har även en del ledare och tidigare gymnaster i föreningen anslutit. I dag har gruppen drygt 30 aktiva, och omkring 20 står i kö för att få komma med.

Järfällagymnasterna, seniorgrupp

Martin Beckman är redo och passar vid behov.

Martin Beckman blev ledare i sin sons grupp 2009 och började träna med föräldragruppen, som den hette då, året därpå.

”Alla blir lika påhejade”

– Jag ville själv pröva att göra övningarna som mina gymnaster gjorde. Efter ett tag slutade han som ledde gruppen och då hoppade jag in. Att träna seniorerna är jätteroligt. Precis som barnen blir även de vuxna superglada när de sätter en volt eller något annat för första gången. Och så är det en bra grupp. Alla är med och sprider sin kunskap och alla blir lika påhejade, säger han.

Järfällagymnasterna, seniorgrupp

Hannah Silvhagne och en av deltagarna hjälper till med en volt.

Hannah Silvhagen började också först som deltagare i gruppen, precis som Martin för att själv få pröva de övningar hon skulle lära ut till ”sina” gymnaster i ungdomsgrupperna hon tränade.

Två träningar i veckan

– Efter ett tag blev det brist på ledare. Då började jag leda uppvärmningar och bygga stationer och coacha.

Sedan några år leder hon seniorgruppen tillsammans med Martin Beckman.

– Det är jättekul, en sådan glädje att komma hit. Alla kan inte allt, men det är en trygg och bra miljö där alla hjälper varandra, säger Hannah Silvhagen.

Järfällagymnasterna, seniorgrupp

”Några i gruppen har gått här i flera år och blivit jätteduktiga”, säger Moa Mannheimer.

Seniorgruppen tränar två gånger två timmar i veckan, tisdagskvällar och lördagsmorgnar, i Järfällagymnasternas hall i Viksjö.

”Gymnastik kan passa alla”

– Här satt jag förut och blev riktigt avundsjuk när jag såg min dotter och de andra barnen hoppa. I en vanlig gympasal är det ganska hårt, men här landar man så mjukt. Det gör att man kan landa hur som helst och då är det lättare att våga, säger Moa Mannheimer.

Men vid sidan av hallen vill hon alltså framför allt lyfta fram ledarna, Martin Beckman och Hannah Silvhagen.

– De ser till at alla kan utvecklas utifrån sina egna mål och de visar på ett föredömligt sätt att gymnastik är en sport som kan passa alla, säger hon.

Här kan du läsa om andra som har nominerats till utmärkelsen Mitt i:s Idrottshjälte.